Helyi közélet

2010.09.07. 22:24

Kesznyéteni per: újratöltve

<p>Miskolc - Ölni semmiképpen sem akart, csak rájönni, ki lopja meg rendszeresen.</p>

Folytatódik az uborkáit árammal védő, s ezzel egy kertjébe behatoló halálát okozó kesznyéteni gazda, Szoboszlai Barnabás ügye a megyei bíróságon. Mivel a vádlottat a Szepessy Zsolt monoki polgármester nevével fémjelzett Összefogás párt miniszterelnök-jelöltjeként mentelmi jog illette meg az országgyűlési választáson, az eljárást fel kellett függeszteni, ezért a keddi és az azt megelőző tárgyalás között több mint fél év telt el. Dr. Sebe Mária tanácsvezető bíró a korábban elhangzott vallomások ismertetésével kezdte a tárgyalást.

Nem tagadta

Ezekből kiderült: Szoboszlai Barnabás nem tagadta, hogy kertjét egy karók között kifeszített, áramjárta vezetékkel védte a tolvajoktól. Mint vallomásában számos alkalommal elmondta, ennek azt volt az oka, hogy a rendszeresen meglopták, de mindig éjjel, így azt sem tudta, pontosan kik szüretelnek helyette. A most hetvenedik életévében lévő férfi ezért 2008-ban elkészítette a „villanypásztort”– amire szerinte tábla is figyelemtette a potenciális tolvajokat –, és elhíresztelte a faluban is, hogy áramot vezetett a kertjébe. Megölni senkit sem akart, csak azt szerette volna elérni, hogy ne lopják meg folyamatosan. Azt remélte, hogy ha valaki a figyelmeztetés ellenére mégis bemegy a kertbe, és azt „megcsípi” az áram, az majd a többieknek is elmondja, hogy hozzá nem érdemes bemenni, s mivel Kesznyéten kis falu, az ő fülébe is visszajut majd, ki járt pórul – ergo: kiderül végre, ki lopja meg rendszeresen. Mint az idős ember elmondta, más módon is igyekezett már megvédeni javait, de ezek nem jártak eredménnyel: több kutyáját is megmérgezték, és a tolvajok még azt az akkumulátort is ellopták, amit korábban a villanypásztorhoz használt – ezt követően kötötte rá a drótot a 230 voltos hálózatra, de csak éjszakánként kapcsolta be, hajnalban mindig áramtalanított. A végzetes éjszakán a rendőrök dörömbölésére ébredt, ekkor derült ki számára, hogy egy ember életét kioltotta a berendezés.

Mindhárman tudtak róla

Mint a kertjébe később behatolt három férfi egyike vallotta, mindhárman tudtak róla, hogy a férfi áramjárta vezetékkel vette körül az uborkáját, és beszéltek is erről egymás között a kocsmában, amikor a későbbi halálos áldozat fejéből kipattant az uborkaszerzés ötlete, ennek ellenére ketten az italtól felbátorodva mégis úgy döntöttek, megdézsmálják az uborkát. A későbbi eseményeket már ismerjük: a két behatoló egyike a helyszínen életé vesztette, veje pedig életveszélyes állapotba került, míg harmadik társukat, aki az ordítást hallva sietett megmentésükre, a lábán érte áramütés.

Áramütést szenvedett

A keddi tárgyalási napon a szakértői jelentést is ismertették. Ebből kiderült: az idősebbik „uborkatolvaj” egyértelműen áramütést szenvedett, veje testén szintén ilyen eredetű sérülések voltak – minek következtében ujjait is elvesztette. A szakértő szerint az áramütés bekövetkezése „törvényszerű volt”. Az ügyészség éppen ezért Szoboszlai Barna ellen több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat.

Az újraindult büntetőper során a bíróság újabb tanúkat hallgatott meg, s a tervek szerint csütörtökön helyszíni tárgyalással folytatódik az eljárás.

ÉM-SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában