Helyi közélet

2010.07.11. 20:08

Guinness rekord Szinpetriben

<p>Szinpetri - Bemutatták a világ legnagyobb könyvét, amely a környék páratlan természeti kincseit mutatja be.</p>

Két évvel ezelőtt a nappaliban pihent a Varga család, amikor a családfő, Varga Béla előállt ötletével: meg kellene csinálni a világ legnagyobb könyvét. Felesége egy szót sem szólt, csendesen kiment a konyhába, és rövid csörömpölés, keresgélés után megjelent az ajtóban, kezében egy húsklopfolóval. Miközben ütésre lendítette a konyhai szerszámot, megjegyezte: maga a családfő hatalmazta fel erre, amikor a legutóbbi vállalkozásukba belefogtak, mondván, „Ha még egyszer ilyesmibe akarok kezdeni, inkább üss agyon!”.

A hitvesi klopfoló végül nem sújtott le, így vasárnap Szinpetriben a nyilvánosságnak is bemutathatták a világrekord könyvet. A 4,18 méter magas, 3,77 méter széles bőrkötéses könyv 1420 kilogrammot nyom, s 346 oldalán a környék élővilágát, páratlan természeti kincseit mutatja be.

A kivitelezést Varga Béla, Varga Gábor papíripari mérnök fia vállalta magára, akit papírmerítő mesterként is ismerhetnek a kézművesség iránt érdeklődők, hiszen számtalan, régi mesterségeket bemutató rendezvényen mutatta már meg az érdeklődőknek, hogyan lehet a papírpépből gyönyörű lapokat meríteni. A nagy könyvhöz a merített papír nem lett volna jó, mesélte Varga Gábor, így Ausztriából kellett beszerezni hozzá az alapanyagot, egy egytonnás papírtekercset. Már a fotók összeválogatásánál is gondok adódtak, hiszen olyan képeket kellett használni, készíteni, amelyek nem hullanak pixeljeikre a nagyítás hatására. A világ legnagyobb könyvének tartalmáról az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai gondoskodtak, és megtekinthető Szinpetriben, a papírmalomban, ahol a tervek szerint hamarosan papíripari múzeum is nyílik.

 ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában