Helyi közélet

2010.06.24. 15:30

Lassú a pályázatok leigazolása a NORDA-nál, Sátoraljaújhely tiltakozik

<p>Miskolc, Sátoraljaújhely - Éles kritikával illette a NORDA, vagyis az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség munkáját csütörtöki sajtótájékoztatóján Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere. A polgármester szerint a cég által produkált határidő csúszások, amelyek miatt a pályázati támogatások kifizetése is késik, önkormányzatokat, vállalkozásokat juttathat csődközeli helyzetbe. Sátoraljaújhely például hét hónapja vár a benyújtott számla kifizetésére.</p>

Szamosvölgyi tételesen felsorolta, hány határidőt nem tartott be a beruházások pénzügyi levezénylését végző cég az Esze Tamás és Mártírok út felújításának elszámolása során. A beruházás 170 millió forintba került.
Megemlítette, hogy a NORDA a törvényben előírt 30 nap helyett 89 nap után küldött hiánypótlási felszólítást az önkormányzatnak. Sátoraljaújhely hét hónapja vár az elnyert pályázati pénzre. A polgármester hozzátette: nem ez az egyetlen olyan pályázatuk, amelyiknek nehezen zajlik a pénzügyi elszámolása. A késedelmes kifizetés miatt Szamosvölgyi Péter az összes pályázatukat számítva, több tízmillió forintra becsülte az önkormányzatot ért kárt, mivel a projekteket előre meg kellett finanszírozniuk. Ha ezt nem teszik meg, a kivitelezést végző vállalkozások csődbe mennek, vagy felszámolási eljárást kezdeményeznek az önkormányzattal szemben - tette hozzá a polgármester. Mint elmondta, a jövőben a NORDA minden késlekedésére sajtótájékoztatón hívják fel a figyelmet. Ezzel azt akarják elérni, hogy javuljon a kifizetési fegyelem, ugyanis egyre több önkormányzat és vállalkozás kerül nehéz helyzetbe a késedelmes elszámolás miatt.

Az ügynökség a Független Hírügynökségnek küldött válaszközleményében elismerte felelősségét a hiánypótlási felhívás határidejének be nem tartásáért. Mint kiderült, az ügyben a cég vezetője tényfeltáró, belső vizsgálatot indított. A Kormány Krisztián cégvezető által aláírt közleményből az is kiderül, hogy a kifizetési kérelmek benyújtási követelményeit szigorú, részletes szabályok rögzítik és az önkormányzatok által beküldött kérelmek többsége ezeknek nem felel meg. Amennyiben hiánypótlás szükséges, az ügyintézési határidő a jogszabályban meghatározott 60 nap helyett akár 3 hónap is lehet. Kormány Krisztián hozzáfűzte: céljuk, hogy minél előbb felszámolják a lemaradást és elkerüljék a hasonló, kellemetlen helyzeteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában