Helyi közélet

2010.04.13. 07:24

Jegyzet: Bizonyítványosztás után

<p><em>Igazából nagy meglepetés nem ért. A suttogó propaganda, a médiában szajkózott hangulatjelentések ismeretében akár tized százalékos pontossággal kiszámolhatták a közvélemény-kutatók az első forduló eredményét</em>. <strong>Szántó István jegyzete.</strong></p>

A meteorológusoknál is tökéletesebb előrejelzések kivétel nélkül FIDESZ-KDNP nagyarányú győzelmét írták. A késő estére időzített választói csoportosulások, az OVB tesze-toszasága miatt húzódó eredményhirdetés semmiben nem befolyásolta a győztesek diadalát, csak színesítette, tarkította a nem éppen eseménytelen politikai életet.

Vasárnap estétől hakniznak a médiában a talpon maradt és az elbukott politikusok, és a mindent meg és kimagyarázó politológusok. Boncolják, ízekre szedik az elmúlt két ciklus összes eltévelygését. Kivesézik, hogy kinek és minek köszönhető a jobboldal páratlan rekordarányú győzelme, s latolgatják, hogy hol, ki kinek a javára dönthetnek a visszalépésről. Kombinálnak, ki kivel bútorozhat össze akár egy külső koalíciós alku erejéig. Mert ugye a politikában is igaz az, sohase mond, hogy soha.

Az első fordulón túl egyben máris biztosak lehetünk. Mi tollforgatók, akik kegyes szimbiózisban tengünk a történelmet formáló politikusokkal, kezdhetjük átírni a telefonkönyveinket. Régi neveket, számokat, törölhetünk a mobilunkból, hogy helyet adjunk az újaknak.

- Szántó István -


Kapcsolódó cikkek:

3 kérdés, 3 válasz: Gyulai Attila
Válaszolt: Gyulai Attila, a Political Capital Institute munkatársa.

Az OVB elnök még gondolkodik a lemondásán
Az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke még nem döntötte el, hogy távozik-e posztjáról vagy a helyén marad. Szigeti Péter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta az újságíróknak: "erre még alszom egyet".

A volt szlovák uniós biztos a magyar választásokról
A magyar választás igazolta, hogy a szélsőség valós jelenség, s hogy a baloldal képtelen a válságkezelésre - jelentette ki Ján Figeľ  volt szlovák uniós biztos. Szeretné, ha a magyar-szlovák viszony nem válna kampánytémává a júniusi szlovákiai választások előtt.

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor
Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott ma délután fél kettőkor Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a vasárnapi országgyűlési választásokat megnyert Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje.

VÁLASZTÁS 2010 - 25 helyen lehet szoros a második forduló
Az országgyűlési választások második fordulójára nyitva maradt 57 egyéni választókerületből a számok szerint 25-ben lehet az elsõ forduló eredményei alapján szoros a küzdelem, azonban ehhez MSZP-Jobbik visszalépések is szükségesek.

A pozsonyi Sme "viktoriánus" korszak kezdetéről ír
"Viktoriánus" korszak kezdődött Magyarországon - írja a magyar választások eredményével kapcsolatban a pozsonyi liberális Sme napilap hétfői száma.

Romania Libera: Magyarországi választások - kihívás Európának
Amennyiben a Fidesz-kormányzás nem lesz pozitív hatással a lakosságra a következő négy évben, a Jobbiknak minden esélye megvan arra, hogy az ország legfontosabb politikai szervezetévé nője ki magát - áll a bukaresti Romania Libera hasábjain.

VÁLASZTÁS 2010 - Erdélyi lapok a választások eredményeiről
Két azonos előjelű politikai ciklus után Magyarországon a kormányváltás szükségszerű, sőt kényszerű volt - írja hétfői vezércikkében a Bukarestben szerkesztett Új Magyar Szó.

VÁLASZTÁS 2010 - Az új kormány nagyobb figyelmére számítanak az ukrajnai magyarok
A konzervatív erők meghatározó fölényű győzelméről számolnak be az ukrajnai hírügynökségek a magyarországi választások előzetes eredményeinek ismeretében.


<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában