Helyi közélet

2010.03.17. 16:00

Társbérletben a csótányokkal

<p>Miskolc - Az Észak-Magyarországhoz fordultak az Árpád utca 76 lakói. Elküldték fényképeiket, melyek az egyik lakótársnál készültek. A fotókon látszik, seperni lehetett volna a döglött csótányokat, ezerszámra feküdtek tetemeik a padlón.</p>

Fényképeket kaptunk az Árpád utca 76-ból, bogárirtáskor készültek. – És nem csak a padlón. Ahogy elmozdítottuk a tévét, odébbhúztuk a bútorokat, mindenhol hemzsegtek a rovarok – mondta Vilk Lajosné lépcsőházi küldött. A bogárirtás előzménye két évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor költözött be a házba egy család – az ötödik emeletre – most már tudják, hogy a fészekrakó program segítségével. Azóta megszűnt a nyugalom a házban. A családfő italozik, nem ritka, hogy tizenöten, huszan dorbézolnak a lakásban. Megérkezésük után kezdtek elszaporodni a csótányok is, az egész házban kiirthatatlanná váltak.

Dőlt a panasz

– Nem bírjuk már tovább ezért fordultunk önökhöz, bízva a nyilvánosság erejében – mondta az Észak-Magyarországnak Vilk Lajosné, aki ottjártunk idejére kisebb lakógyűlést is szervezett. Együtt kerestük fel az említett ötödik emeleti lakást is, amely előtt dőlt a szomszédokból a szó, sorolták, mi mindent kell elviselniük. Az alsó szomszédot rendszeresen eláztatják, mert folyik a WC, mert nincs csap a fürdőszobában, valószínű, fémből volt, így eladhatták. A felettük lakó és a közvetlen szomszéd a zajra, és a rengeteg csótányra panaszkodott.

– A napokban úgy döntöttünk, összedobjuk a pénzt, és náluk is irtatunk – mesélték. – Nem zárkóztak el, el is hagyták arra az időre a lakást, így bemehettünk. Szörnyű látvány tárult elénk, ezt örökítettük meg a fotókon, amelyeket önöknek is elküldtünk.

Fészekrakósok

Novák Józsefné, a Váralja lakásszövetkezet elnöke az ügy hivatalos részét ecsetelte a helyszínen. Amikor először hallottak az első visszaélésekről a fészekrakó- program kapcsán, kezdtek gyanakodni. Hamar kiderült, itt is így jutott lakáshoz az egyébként Nagycsécsről ideköltöző család. (Novák Józsefné még elmondta, a hozzá tartozó házakban még további két lakásban van hasonló probléma, Diósgyőrben tíz fészakrakó-ügyről tud.) Az Árpád utcaiak nem fizetik az áramot (290 ezer forintos tartozásuk gyűlt össze), távhő kinnlévőségük 830 ezer forint. Tetemes közös költség tartozásuk is összegyűlt már. A lakásszövetkezet elnöke úgy tudja, hamarosan befejeződik a rendőrségi vizsgálat az ügyükben, így kilakoltatják a családot.

Nem egyenlő mércével

– Bízunk benne, hogy hamarosan pont kerül ennek az ügynek a végére. De tudom, hogy mennyire szörnyű évek vannak a szomszédok mögött. És az a legrosszabb, hogy senkire nem számíthattak. Írtunk levelet a polgármesternek, a képviselőnek, sokáig nem történt semmi. Védőnő is járt náluk, azt mondta, mindent rendben talált. Ezzel szemben tudok esetről, hogy egy rendesen fizető család egy hónapig nem fizetett áramdíjat, nála kikapcsolták a villanyt. Ők már két éve nem fizetnek, mégis van áramuk. Sok-sok példát tudnék mondani, hogy nem egyenlő mércével mérnek minket...

Novák Józsefné is, Vilk Lajosné is reménykedik kicsit, hogy a közgyűlés által most elfogadott Együttélési Kódex betartásával szankcionálható lesz, ha valakivel képtelenség együtt élni.

– Bár kérdéses, hogy behajthatók lesznek-e a pénzbírságok – jegyezte meg az elnök. Mint ahogy azt is, hogy jó lett volna, ha őket, közös képviselőket, lakászövetkezeteket vezetőket is megkérdeztek volna, hogy mit érdemes beleemelni a rendeletbe.

"Panellakás nincs csótány nélkül..."

Szűcs István és élettársa öt pici gyereket nevelnek. Ottjártunkkor ott volt az asszony nagybátyja is, együtt takarították – a bogárirtás után – a lakást.

– Mi jól élünk, nem úgy, mint más romák – mondta. – Nálunk mindig van mit enni a gyerekeknek.

Utaltunk a bogárinvázióra, hangsúlyozták, szerintük nincs panellakás csótány nélkül. A közüzemi tartozásokkal kapcsolatban nem mondtak semmit, az asszony azt mondta, majd elrendezik.

Szerintük ők nem vétenek az együttélés szabályai ellen (ezzel kapcsolatban szópárbaj alakult ki köztük és a házban élő szomszédok között), ahhoz pedig, hogy néha italoznak, úgy gondolják, senkinek semmi köze.

Megkérdeztük az asszonyt, hogyan jutottak a lakáshoz. Elmondta, egy vállalkozó készített neki hamis munkáltatóit (soha nem dolgozott még életében), a papíron az állt, hogy 63 ezer forintért takarít. Aztán elmentek egy ügyvédhez – meg is nevezte, kihez –, aki kitöltötte a papírokat. A rendőrségen is elmondta mindezt, ott tudta meg, harminc hasonló ügyben nyomoznak. Kérdeztük, mi lesz, ha kiköltöztetik őket. Azt válaszolta, szerinte nem fogják, hiszen ők nem hibásak. Ha mégis menniük kell, akkor – Nagycsécsre nem terveznek visszamenni – megpróbálják valahol albérletben újrakezdeni...

ÉM-HM


Diósgyőrben is "fészket raktak"

eszak | 2010.03.11 11:21

Miskolc - A lakásszövetkezetek jelzései alapján a diósgyőri lakótelepen is találtak úgynevezett "fészekrakós" lakásokat. Igaz, kevesebbet, mint az Avason.


Fészekrakó-ügy: Alkalmanként 1-2 millió forintos haszon

eszak | 2010.03.09 08:22

Miskolc - Nem tudni, máshol is alkalmazták-e a Miskolcon bevált „fészekrakós” módszert.


Aki nem fizet, annak távoznia kell!

boon | 2010.03.08 13:53

Miskolc - Együttműködési megállapodást írt alá Miskolc város önkormányzat nevében Káli Sándor polgármester és a megyei rendőr-főkapitányság vezetője, Vereckei Csaba r. dandártábornok abban a Középszer utcai, ötödik emeleti lakásban, amelyet elsőként bocsátott a város a rendőrség rendelkezésére.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában