Helyi közélet

2010.02.12. 14:14

Hó után eső – utána áradás?

<p>Miskolc - Olvad a hó, plusz esik az eső. A jövő hét második felétől már jelentősebb árhullámok várhatók Észak-Magyarországon. Az is biztos: jelenleg nagy mezőgazdaségi területet borít hó, melynek víztartalma egyre nő...</p>

Vízfolyásainkon jelenleg gyengén változó vízmozgás mellett, általában alacsony, vagy igen alacsony mederteltségek a jellemzők. A következő napokban várható mérsékelt olvadás hatására – a jövő hét közepéig – csak kisebb (deciméteres nagyságrendű) vízszintemelkedések kialakulása valószínű, nyugtatott meg egyelőre Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője. Egyszersmind megerősítette feltételezésünket: a jövő hét második felében viszont a mostaninál erőteljesebb felmelegedés a hegyvidéki területeken is jelentősebb olvadás lehetséges, továbbá eső is várható, ezért akkor már jelentősebb árhullámok is kialakulhatnak.

Kitekintő

A szakember elmondta: csütörtök déltől Erdélyben nagyrészt eső, Kárpátalján és a Felvidéken vegyesen eső, havas eső, illetve hullott, de a csapadék mennyisége általában 10 milliméter alatt maradt. Ennél többet csak néhány helyen, a Keleti-Kárpátok mentén észleltek. Számottevő olvadás inkább csak Erdélyben az 1000 méter alatti területeken volt.

Előrejelzés

A várható - és jéghelyzetre az Országos Metorológiai Szolgálat jelentése alapján lehet következtetni. E szerint a vízgyűjtők térsége fölött örvénylő ciklon fokozatosan keletre helyeződik, vasárnap elhagyja térségünket. Hatására szombat reggelig összességében még több helyen várható csapadék, nyugaton havazás, keleten eső. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban 5 milliméter alatt marad. Szombaton főként délen és keleten várható további csapadék, mely vasárnap keleten is fokozatosan megszűnik, majd a jövő hét elején egyre inkább anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Számottevő csapadék sehol sem várható.

– Azt nagyon nehéz megmondani, hogy mekkora áradás várható, mert az a hó olvadásának ütemétől függ. Ezt nem látjuk előre. Az biztos: a mostani eső a víztartalmát jelentősen megnövelte. Így az valószínűsíthető, hogy jelentős mezőgazdasági területen kell belvízzel számolni. Ám annak meghatározására, hogy ez hány ezer hektárra terjed ki, még nem lehet vállalkozni – egészítette ki Csont Csaba az elmondottakat.



Jéghelyzet most (péntek déli állapot)
A Tiszán a Sajó torkolata felett megszakításokkal áll a jég. Átlagos vastagsága 10-15 cm.
A Sajó torkolata alatt Kisköréig csak parti jégről érkezett jelentés.
A Bodrog csaknem teljes hazai szakaszán áll a jég, amelynek vastagsága 7-10 cm között van.
A Sajón Kazincbarcika felett 5 cm körüli vastagságú parti jég a jellemző, míg Kazincbarcika alatt gyakorlatilag jégmentes a folyó.
A Hernádon a duzzasztott vízterek környezetében jelentős az állójég vastagsága, amely ezekben a térségekben eléri a 8-13 cm-t. Állójeges szakaszok a folyó alsó felére jellemzőek, míg Méra felett jégmentes a folyó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában