Helyi közélet

2008.11.06. 12:45

A Csetneki-kép útban Miskolcra

<p>Miskolc, Sárospatak - Semmi baj nincs az alkotással, már csak a megfelelő helyét kell megtalálni – mondja a szakember.&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Vihar Csetneki József sárospataki képe körül 2008.10.21."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vihar_Csetneki_J_zsef_s_rospataki_k_pe_k_r_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Vihar Csetneki József sárospataki képe körül 2008.10.21." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Megírtuk, hogy Miskolc befogadja a sárospataki képet. Csetneki József alkotásáról van szó, amely egy képzőművészeti projekt harmadik műve. Az előző kettőt annak rendje s módja szerint kihelyezték Sárospatakon, ez azonban – a szakmai zsűri jóváhagyása-támogatása ellenére – a művész szerint mégse kell a városnak. A hivatal megvétózta, kifogással – a művész szerint mondvacsinált, jogsértő kifogással – élt.
Hírül adtuk: Fedor Vilmos miskolci alpolgármester felajánlotta: Miskolc szívesen kihelyezné a képet (amely kamionponyvára festett absztrakt alkotás) egy megfelelő falfelületre.

Nagy és dekoratív

Hol tart a kihelyezés ügye? Fedor Vilmos portálunknak azt mondta: kérdezzük erről Bán Andrást, ő tud róla a legtöbbet.

Bán András művészetkritikus, a Miskolci Galéria igazgatója elmondta: A művet ismeri és szereti. Tagja volt annak a zsűrinek, amelyik átvette. Ismeri az egész projektet, a másik két munkát. Híve annak, hogy nem hagyományos műalkotások is díszítsenek egy települést, beépülve annak szövetébe. Nagy és dekoratív mű Csetneki József alkotása. Bán András – mint fogalmazott – jó szívvel állt Fedor Vilmos mellé a kép befogadásának ügyében. Semmi baj nincs az alkotással – mondta –, már csak a megfelelő helyét kell megtalálni. Ezt többen keresik, hogy azután a felmerülő lehetőségeket megmutassák a Képzőművészeti Lektorátus azon zsűrijének, amelyik november végén két szobrot is átvesz Miskolcon. (Varga Éva művét és a görög emlékoszlopot.) A zsűritől véleményt kérnek arról, hogy melyik helyet találják a legmegfelelőbbnek.
A lényeg: olyan falfelület kell, amelyiken jó helye lesz a képnek. És – természetesen – amelyiknek a tulajdonosa hozzájárul a kihelyezéshez. Bán András hozzátette: A várost – városokat – gazdagítja az utcai művészet, jót tesz neki(k). Korábban is felmerült már ilyen igény Miskolcon, most itt az (egyik) első lépés lehetősége. Szó volt róla, hogy felhívással fordulnak a faltulajdonosokhoz – lakóközösségekhez, intézményekhez –, szívesen vennék-e, ha ők lennének a kép gazdái, de most aligha élnek ezzel a formával. Talán majd legközelebb.
- Szabados Gábor -

Fedor Vilmos korábban
Ezt mondta október 22-én portálunknak Fedor Vilmos: „Szeretnénk Miskolcon kihelyezni Csetneki József művét. Néhány nap múlva eljön hozzánk az alkotó – tudomásom szerint művésztársaival –, és megnézzük, mely helyek jöhetnek szóba. Ezt követően szakemberek véleményezik a helyszínvariációkat, illetve teszik meg javaslatukat a közgyűlésnek.”

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában