Helyi közélet

2008.08.26. 06:23

Megyei idegenforgalom: A tavalyi szint is jó eredménynek számít

<p>Miskolc, Tokaj, Bogács - Változatlanul sláger az üdülési csekk, a vendégéjszakák jelentős részét fizették a kedvezményes utalvány igénybevételével.</p>

Lassan végetér az idegenforgalmi főszezon, hivatalos adatok még nem, de helyi összegzések, tapasztalatok már rendelkezésre állnak a 2008-as nyári idegenforgalmi „csúcsról”. Összességében elmondható: a szállodák, vendéglátó helyek a gazdasági recesszió mellett elégedettnek mutatkoztak a tavalyi forgalmi adatok megismétlésével. A szállóvendégek nagyobb hányada itthonról érkezett, de a korábban gyakori vendég lengyel, német helyenként a belga és holland turisták is meglátogatták hazánkat.

Több éjszakára is

A miskolci Kikelet Panzió tulajdonosa, Ostorházi Imre reálisan tervezett, az elmúlt két-három évhez hasonló forgalomra számított az idén is. „Növekedés a vendégéjszakák számában érzékelhető, míg korábban gyakoribb volt az 1-2 éjszakás foglalás, az idén a 4-5 naposak sem voltak ritkák.” Nagyban köszönhető ez az üdülési csekkes rendszernek, sokan e nélkül meg sem engedhetnék maguknak az üdülést. Az üdülők 95 százaléka magyar volt, a maradékot főként lengyelek tették ki. Általában félpanziós elhelyezést kérnek, ez lehetőséget ad, hogy egy lillafüredi, tokaji, aggteleki kirándulással töltsék a napot a vendégek. Természetesen a tapolcai Barlangfürdő sem marad ki a programok közül.

A jó bor a fő vonzerő

A Bodrog és a Tisza találkozásánál a festői természeti környezet, a vízisportok szeretete is vonzza a látogatókat. A legfőbb vonzerő mégis a minőségi tokaji bor, mely elmaradhattalan kelléke akár egy kétnapos kirándulásnak. A Tokaj Hotelba a vendégek 70 százaléka Magyarországról érkezik, sajnos már a múltté a korábbi külföldi csoportok magas száma – emlékszik vissza Hliva József, a hotel igazgatója. Mostanában is volt egy nagyobb belga illetve holland motoros csoport, de ez a kevésbé jellemző. Pedig sokféle programot kínálnak, a nyári helyi vízitúrától a nyíregyházi vadaspark kirándulásig. Itt is nagy arányú az üdülési csekk felhasználás, jelentős segítségnek ítéli. Elmaradhatatlan a pincelátogatás, borkóstolás, de igény szerint komplett szüretet is prezentálnak majd a vendégnek, ahol a leszedett szőlőt darálja, préseli és a „saját” mustját kortyolgathatja a kedves látogató. Az őszi céges tréningekhez fűz még reményeket az igazgató, ez már több éve bevált programjuk.

Az időjárás nem kedvezett

A bogácsi strand egész évben nyitva van, de a főszezon itt is a legforgalmasabb. Az idén is sok volt a lengyel turista, nem véletlen hiszen a fürdő ár/érték aránya kiemelkedik a hazai kínálatból – tájékoztatott Verhóczki Sándor, polgármester. Az idén az időjárás néhányszor közbeszólt, így a tavalyi erős évtől eddig mintegy 25 ezerrel maradt el az idei vendégszám. Sok látogatót vonzottak a rendezvények, amelyeket a sokszor szélsőséges idő ellenére mindig megtartottak. Nem volt csökkenés az önkormányzati szálláshelyek kihasználtságában, az egész szezon alatt sikerült feltölteni a férőhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában