Helyi közélet

2008.07.31. 06:55

Romhalmazzá vált a miskolci temető

<p>Miskolc – Siralmas a Felső-Majláthon lévő állapota. A gaz térdig ér, a fejfák ledőltek, a beton berepedezett. A tervek megszülettek ugyan az átépítésről, a kivitelezés pedig már nyolc éve elkezdődött, a területen mégsem látszik változás. Vajon miért?&#160;<DIA width="900" height="700" alt="Romhalmazzá vált a miskolci temető 2008.07.31."><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Romhalmazz__v_lt_a_miskolci_temet__337__200/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Romhalmazzá vált a miskolci temető 2008.07.31." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A temetőt már 1975-ben lezárták. Huszonöt évvel később a katolikus egyházéból az önkormányzat tulajdonába vándorolt. Azóta az egész lakótelep a temető-helyzet megoldására vár. Remélik, nem hiába.
Boronkai Árpádné már harminchárom éve lakik a környéken. Az idős asszony szerint a pénzhiány állhat az átépítés elmaradása mögött. "Évtizedek óta nem temettek ide senkit. Nem értem, miért nem kerülhet játszótér vagy park a helyére. Az minden helyit kiszolgálhatna" – panaszkodik.

Szentkúti Béla szerint most még tűrhető a temető állapota, azelőtt a kerítésen is átbukott a gaz. "Én legszívesebben egy bevásárlóközpontot látnék a sírok helyén. Olyan régiek ezek, hogy már valószínűleg az elhunytak hozzátartozói sem élnek. Senkinek nem ártanának az elbontással" – mondja.

A megkérdezettek közül kisiskolástól nyugdíjasig mindenkinek bántja a szemét az elhanyagolt sírkert. A tizennégy éves Kiss Nikolett sem fukar a válasszal: "Nem értem, miért nem tesznek végre valamit az illetékesek. A temető az egész városrészt elcsúfítja." A vélemények egységesek. Elbontani és valami újat húzni föl a helyén. Ez azonban korántsem ilyen egyszerű.

Czifrusz Natália, a Miskolci Önkormányzat Környezetvédelmi és Településfejlesztési Főosztályának munkatársa kérdésünkre elmondta, mi célból vásárolta meg a város néhány évvel ezelőtt a temetőt. Kegyeleti parkot kívántak itt létrehozni. A munkálatok 2003 körül elkezdődtek, de a következő évben már álltak a munkagépek, hála a hiányos költségvetésnek.

Az átépítésre nincs pénz tehát, ahogy a Temetőgondnokság sem tud megbirkózni az karbantartás anyagi terheivel. Jó, ha évi háromszori kaszálásra futja a pénzből. A kegyeleti parkká alakítás terve ugyan nem került végleg a süllyesztőbe, de a megvalósításra valószínűleg még hosszú időt kell várni.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában