Helyi közélet

2008.07.04. 11:50

Miskolci művészlakás-ügy: perben az önkormányzattal

<p>Miskolc - Addig, amig a miskolci, Derkovits utcai művészlakásokban élők felszólítást kaptak a napokban, hogy költözzenek ki lakásukból, Tóth Sarolta már egy jó ideje perben áll az önkormányzattal.</p>

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy több lakó kapott (nem éppen udvarias hangvételű) levelet, miszerint 30 napon belül költözzenek ki: jogcím nélküli lakáshasználóként laknak a házakban. A címzettek hajdani képzőművészek hozzátartozói (özvegyei, árvái). Az ingatlanokat annak idején a művészeknek adták bérbe, s a hozzátartozók addig voltak jogosultak ott élni, amíg a bérlő él. A családok azonban nem költöztek ki a művész halála után, van, aki 16 éve „jogosulatlanul” lakik a házban. A kérdés az – feszegettük múltkori cikkünkben – hogy miért épp most lett ilyen sürgős az önkormányzatnak lépnie, s miért ilyen durva hangnemben.

Csak ő kapott?

– 2005 nyarán levélben keresett meg az önkormányzat, mivel édesapám, Tóth Imre festőművész halála óta hátramaradt személyként éltem a műteremlakásban – mondta lapunknak Sarolta. A kulturális osztály vezetője elmondta, ki kell költöznöm, és jeleztem én is, hogy szeretnék. Örültek az együttműködésemnek, szóbeli megállapodásunk 2 szoba-gázos-tégla lakásról szólt.
A levélből Sarolta úgy tudja, csak ő kapott. A két özvegyet személyesen keresték meg a kulturális osztály és a MIK részéről, maradni akartak és a város ezt elfogadta. Ezért nekik nem is ajánlottak fel lakást. (Ő egyébként három éve, a többiek régebb óta hátramaradt személyek.)

Méltányolták...

– Mivel a megállapodással nem egyező három lakást nem fogadtam el, 2007 őszén a lakás kiürítésére szólítottak fel.
A város kilakoltatási pert indított ellenem, erről 2008 márciusában értesültem.
Június 12-én kilakoltatásról szóló ítélet született volna, de Sarolta felkereste panaszával a jegyzőt. Aki azt javasolta, hogy szüneteltessék a tárgyalást, ami alatt megoldást lehet találni. A MIK beleegyezett, de megoldásként csak az egy éve felajánlott (ám okkal el nem fogadott) lakást kínálta fel újra, arra hivatkozva, hogy a lakásbizottság az ő kezüket megköti.
– Ha ezt nem fogadom el, akkor hamarosan kilakoltatásról szóló bírói ítéletet születhet – mondta Sarolta.
– A lakásfelajánlással méltányolt ugyan a város, ám ennek akkor van értelme ha nem kényszerből fogadom el. Ahhoz képest hogy mások maradhattak, ezt nem is értettem. Az nemrégiben vált világossá számomra, hogy ők is hátramaradt személyek mint én.

 

Az ügyhöz tartozik
A lakás felajánlását egy helyi méltánylást megengedő rendelet teszi lehetővé. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány rendelkezik a bérlőkijelölési joggal – magyarázta nekünk Sarolta –, ennek körülményeit MKM rendelet szabályozza, eszerint a hátramaradt személy (így hívja a jog az árvákat, özvegyeket), maga köteles gondoskodni az elhelyezéséről. A lakástörvény viszont úgy rendelkezik, hogy az önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások esetén megfelelő cserelakásról köteles a bérbeadó gondoskodni.


A képre kattintva nagyobb méretben is olvashatja a levelet!



A MIK Zrt. így gondolja:

A MIK Zrt. t is megkérdeztük arról, hogy miért most lett sürgős a néhai művészek hozzátartozóinak kiköltöztetése, valamint, hogy nem lett volna szerencsésebb más hangvételű levelet kiküldeniük. A cég írásban válaszolt: „A MIK Zrt-nél korábban is tudtunk arról, hogy a művészek halála miatt néhány művészlakásban már csak a hozzátartozók élnek. Társaságunk nagyon türelmesen viszonyult az így immár jogcím nélkül lakó családtagokhoz, és időt akartunk biztosítani számukra arra, hogy elhelyezésükről maguk gondoskodhassanak. Miután erre az elmúlt években nem került sor, most jött el az az idő, hogy a jelenleg fennálló jogellenes helyzetet megszüntessük. Ezt indokolja az is, hogy számos Miskolcon élő művész jelezte igényét a művészlakások iránt. Ezen művészek lakhatásának és alkotásának megfelelő színvonalú biztosítása érdekében kezdeményeztünk jogi lépéseket a jogcím nélkül lakó hozzátartozókkal szemben. Úgy véljük: a Miskolcon élő művészek támogatása nagyobb előnyt kell, hogy élvezzen, mint az elhunyt művészek hozzátartozóinak elhelyezése.

Az elmúlt években volt olyan lakó, akinek több, a jelenleg használttal azonos komfortfokozatú, a városban előnyös fekvésű lakást ajánlottunk fel, ám valamennyit visszautasította, ezért elindítottuk vele szemben az ilyenkor szokásos jogi eljárást.

A hozzátartozóknak kiküldött felszólítás hangneme nem volt durva, minden ilyen esetben egy rendszeresen használt, azonos szövegű levelet használunk, és így volt ez ebben az esetben is. A levelekben tájékoztattuk a lakókat, hogy a lakásukról írásbeli szerződéssel nem rendelkeznek, így nincs érvényes jogviszonyuk, ezért a lakásokat el kell hagyniuk.

A MIK Zrt. az elmúlt években megpróbált maximálisan türelmes lenni a művészlakásokban jogcím nélkül lakó hozzátartozókkal, ám most már nem várhattunk tovább, hiszen ezekre az ingatlanokra többen is jelezték jogos igényüket, hogy méltó körülmények között folytathassák művészeti alkotótevékenységüket.

Előzmény:

Költözniük kell a művészházakból?
Jogcím nélküli lakáshasználók, ezért 30 napon belül költözzenek ki lakásaikból. Ez áll abban a levélben, amelyet a Miskolci Ingatlangazdálkodó (MIK) ...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában