Helyi közélet

2008.07.11. 06:59

Megsüllyedt a hídkonzol a Tiszainál

<p>Miskolc – Lezárták a gyalogosforgalom elől a Tisza pályaudvar mellett a Szinva-patakon átívelő híd járdáját betonelemekkel. Rákérdeztünk a furcsa látványelem funkciójára és odakerülésének okára. Kiderült a baj a híddal nem kicsi.&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megs_llyedt_a_h_dkonzol_a_Tiszain_l_2008_07/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megsüllyedt a hídkonzol a Tiszainál 2008.07.10." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-miskolc-szinva-hid-tiszai-konzol-sulledes.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Tavasszal észlelték a Magyar Közút Kht. munkatársai egy hídvizsgálat során, hogy a Szinva-patak híd jobb oldalán a hídfő fölötti járdakonzol rész erőteljesen megsüllyedt. Alaposabb tanulmányozás során rájöttek, hogy rutin fenntartási munkával nem megoldható a probléma. "A hibát valószínűleg a háttöltés átázása és ennek következtében a hídfő acélbetéteinek korróziója okozza. Ezt csak úgy lehet javítani, hogy a sérült részt vissza kell bontani és újraépíteni." – tudtuk meg Szarka Judittól, a Magyar Közút Kht. B.-A.-Z. Megyei Igazgatóságnak műszaki főmunkatársától.

A két betontömböt, a további baleset elkerülése végett rakták ki, de ezzel csak a közvetlen balesetveszélyt sikerült elhárítani, mert a járdáról az úttestre lelépő gyalogosok számára így se leányálom a közlekedés.

"A hiba pontos okának megállapításához és a javítás tényleges módjának meghatározásához szakvéleményt és tervet kell készíttetni. Erre a Magyar Közút Kht. közbeszerzési pályázatot ír ki – ez már folyamatban van. A tervek év végére elkészülnének és így jövőre (2009-ben) a kivitelezés is megtörténhet. –értesültünk Szarka Judittól.

"Nehezíti a munkát, hogy a hídon villamos közlekedés is van, ráadásul a villamospályát is fel fogják újítani. A két munkát össze kell hangolni. Remélhetőleg a villamosközlekedés így a hídjavítás miatt külön nem lesz akadályozva. A közúti közlekedés nyilvánvalóan bizonyos mértékben korlátozva lesz a javítás idejére. Másik nehézség, hogy a híd járdakonzolja alatt közművezetékek vannak. Ezeket ki kell váltani. Van olyan közmű tulajdonos, amelyik már készíttetett tervet a kábeleinek biztonságba helyezésére. A tényleges kivitelezési munka időtartamát, csak a tervek elkészülte után lehet megbecsülni, különös tekintettel a villamospálya javítással való összehangolásra.” –állt a műszaki főmunkatárs válaszában.
A tervek és a javítás költsége elérheti a 10 millió Ft-ot.
- sothis -

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában