Helyi közélet

2008.05.30. 14:01

Utóvédharc és számháború a barcikai kórházügyben

<p>Kazincbarcika - Az biztos, hogy a barcikai lakosok és a betegek vesztesei az ügynek.</p>

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ki került ki győztesen a helyi népszavazásbólKazincbarcikán. A kezdeményezői azzal érvelnek, hogy hatezernél többen mondtak nemet a kórház vagyonkezelői jogának átadására. Szitka Péter  polgármester szerint viszont a választók 71 százaléka távolmaradásával úgy határozott, hogy az önkormányzat döntsön a kórház sorsáról. Az ellenzék által kezdeményezett népszavazás kudarcba fulladt, mert az érvénytelen lett. Azóta utódvédharc és számháború zajlik. Az biztos, hogy a barcikai lakosok és a betegek vesztesei az ügynek. A csütörtöki sajtótájékoztatóján a polgármester a hat ellenzéki képviselőt okolta azért, hogy újabb pályázatot kell kiírni a Kazincbarcikai Városi Kórház vagyonkezelői jogára. Menetközben ugyanis jóval több lett a kórház adóssága, mint az a pályázat kiírásakor volt. Újabb hónapok mennek veszendőbe, a terhek pedig rárakódnak a városra.

Ütemezési megállapodás

Dr. Trencsényi Erzsébet  kórházi főigazgató természetes jelenségnek nevezte, hogy minden egészségügyi intézménynek vannak perei. Egy ilyen közbeszerzési eljárásos eset kapta meg a "kényes követelések" címkét. Egy takarító cég barcikai követelése fejében felajánlotta a Magyar Kereskedelmi és Hitelbanknak, valamint az APEH-nek, hogy ottani tartozását a Városi Kórház fizeti meg. Az előző önkormányzati biztos jóváhagyásával felbontottuk a szerződést. Meg is köttetett a szabályos ütemezési megállapodás a bankkal és az APEH-el, és mi törlesztjük a részleteket - hangoztatta a főigazgató. Decemberben a lejárt tartozásunk 273 millió forint volt, május 27-én már csak 210 millió.

Rizner József, az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke úgy véli, ha kétszer is érvényteleníteni kellett a kórházi pályáztatást, akkor a polgármester kereskedjen a saját asztalán és ne az ellenzékre nyomja rá a felelősséget. Arra is kíváncsi lennék - mondja - , vajon mennyibe került az ügyvéd, a szakértő pályázati eljárási költsége?! Azt a vádat sem tudjuk magunkra venni, hogy sok pénzt visz el a hercehurca, a polgármester önmaga számoljon el a költségekkel - ajánlotta Rizner József.

Hasulyó János  önkormányzati képviselő - a hatok egyike - úgy nyilatkozott, hogy nem ők próbálták tavalyi diagramokkal manipulálni az embereket. Azt is leszögezte, hogy a kórház adóssága hónapról hónapra csökken. Szerinte a népszavazás elsöprő sikert hozott: ilyen arányú bukást régen nem láttak az országban.

Zsolnai György  önkormányzati biztos pontos adatokkal szolgált:- A barcikai kórház kifizetendő szállítási adóssága 238 millió forint és ezen felül le nem számlázott 5 milliós kamatköltség is rontja a helyzetet. Van persze úton levő számlahalmaz is. A gazdálkodásnak nemcsak a szállítói tartozás a része, ez csak egy szelete. Az elmaradt karbantartásokat - így a betegellátáshoz szükséges laborgépé - és a napi kiadások költségvonzatát toljuk magunk előtt. A közös cél a színvonalas betegellátás kell, hogy legyen. A működési költségek szempontjából ez alá kell rendelni a gazdálkodást - jelentette ki végezetül Zsolnai György.

B. Gy.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában