Helyi közélet

2008.05.05. 18:17

Őrizzük meg emlékeinket! -terepgyakorlat Telekesen

<p>Felsőtelekes - A Pro Natura díjas Természet- és Környezetvédő Tanárok Egyesülete május első hétvégéjén tavaszi terepgyakorlatot tartott Felsőtelekesen és a környező településeken.</p>

Természet- és környezetvédő tanárok tavaszi terepgyakorlata Felsőtelekesen és környékén. Május 2-án este kötetlen beszélgetéssel indult a programsorozat.

Bemutatkoztak a határon túli vendégek, a jelenlévők kezükbe vehették a környezeti nevelési program, illetve a környezetpedagógiai szakértői tevékenység megalapozásáról szóló kiadványokat, és Hernyák Gáborral való személyes találkozásuk során lehetőségük adódott arra, hogy jókedvű beszélgetést folytassanak az ember őséről azzal, aki ezen a vidéken a legfontosabb leleteket megtalálta.

Biológiai sokféleség

Az egyesület előadói ülést tartott május 3-án a helyi általános iskolában, ahol a résztvevők Mészáros Pál, Felsőtelekes polgármesterének köszöntője után meghallgathatták többek között Vida Gábor akadémikus prezentációját a biológiai sokféleség megőrzésének jelentőségéről, továbbá Tóth Albert gondolatait az eltűnő táji értékeinkről.

Az elnök mondandójában hangsúlyozta, hogy a táj az ember és a természet együttese, és kérte a hallgatóságot, hogy fogadják meg mindannyian Ipolyi Arnold intelmét, mely szerint: „Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeit, nehogy végleg elvesszenek, s ezáltal üresebb legyen a múlt.”

Dr. Kordos László professzor elmesélte a közönségnek, hogy 40 éve jár erre a területre, amely lelőhelyként régóta ismert, s ahol szinte otthon van. Ismertette a Rudapithecus-ásatás jelenlegi állását, és érdekes történeteket elevenített fel az egykori feltárásokról.

A délelőtt folyamán felszólalt még Gúr Nándor országgyűlési képviselő is, aki a szak-és felnőttképzés fontosságáról fejtette ki álláspontját.

- Hiszek abban - jelenetette ki -, hogy a tudástöbblet megszerzése alapvető fontossággal bír. Hadobás Sándor, a rudabányai és az izsófalvai művelődési ház igazgatója a Bódva és a Sajó völgyének kulturális hagyatékairól beszélt.

Előadásában felvonultatta a vidéken megtalálható értékeket és hagyományokat, és néhány mondatban megemlékezett a térség valamennyi híres és jeles szülöttéről, így például Izsó Miklós szobrászról, Telekes Béla költő, műfordítóról és Egressy Gábor színészről.
A három napos programsorozat résztvevői a nap további részében terepgyakorlatot tartottak a felsőtelekesi Bábadombon, a Templomkán és a Bánya-tó környékén, melynek során a gyakorlatban is megismerkedhettek a táj biológiai és kulturális sokféleségével.
B. Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában