Helyi közélet

2008.05.20. 11:03

Miskolctapolca, villamosprojekt, bűnügy

<p>Miskolc - A május 22-i miskolci közgyűlési ülés előtt a fontosabb napirendi pontokról kérdeztük a négy párt miskolci frakcióvezetőit.</p>

Dr. Simon Gábor (MSZP frakcióvezető)

1. Miskoltapolca fejlesztése
Nekünk és minden miskolcinak célja, hogy Tapolca igazi gyöngyszeme legyen a városnak, valamint, hogy a Barlangfürdő Európa hírűvé váljon. Ezen túlmenően azonban, ezen városrészen komplex fejlesztésre van szükség. Ennek az irányvonalait szeretnénk a közgyűlésen, ezzel az előterjesztéssel kijelölni. Ilyen irányvonal lehet többek között a szállodaépítés, fürdőfejlesztés, parkrehabilitáció.

2. Villamosprojekt
Minden idők egyik legnagyobb miskolci vállalkozása lesz a Zöld Nyíl villamosprojetk megvalósítása. Hűen tükrözi majd filozófiánkat: a komfotos lakhatás körülményeinek a megteremtése, szinvonalas szolgáltatás, és elkötelezettség a környezetvédelem irányában. Sok éves előkészítőmunka után továbbra is lépésről-lépésre kell haladnunk. Ebben a legfontosabbnak a végső brüsszeli jóváhagyást látom.

3. Bűnügyi helyzet
A rendőrség beszámolóját az idén is támogatjuk, tekintettel arra, hogy országos összehasonlításban is eredményes munkát végzett a Miskolci Rendőrkapitányság. Több bűncselekmény típúsnál az országos átlaghoz képest jobb felderítési eredményeket értek el. További javulást viszont csak úgy tudunk elérni, hogy a bűnmegelőzés területén működő szervezetek – rendőrség, polgárőrség, mezőőrség, közterületfelügyet – szorosabban együttműködnek.

4. Illegális szemétlerakók
Évről-évre óriási harcot vívunk az illegális szemétlerakókkal szemben. Jelentős közpénzeket fordítunk ezen telepek felszámolására, megszüntetésére. Ez a harc azonban csak társadalmi összefogással lehet sikeres. Türhetetlen, hogy egyesek nemcsak elcsúfítják az egyes városrészeket, de rongálják a környezetet is.

Dr. Szinay Attila (Fidesz frakcióvezető)
1. Miskoltapolca fejlesztése
A szocialista városvezetés „Tapolca kudarca” súlyos károkat okozott a városi turizmusnak és a városrészben élőknek is. A közgyűlési anyag egy szűk körben ismert koncepcióra épít, amely sem lakossági, sem szakmai egyeztetésen nem esett át, így kétséges annak sikere és elfogadottsága. Óriási adóssága az anyagnak, hogy nem szól Tapolca hétköznapi életéről, az odaígért fejlesztésekről.

2. Villamosprojekt
Ott járunk, ahol évekkel ezelőtt is tartottunk. Százmilliókat költenének kommunikációra, miközben Diósgyőrben nem sikerült megnyugtatóan rendezni a vonalhosszabbítás kritikus kérdéseit. A nagyközönséget meglepetésként éri majd, ha a villamos-fejlesztésre hivatkozva szüntetnek meg buszjáratokat, illetve szűkítik le a közlekedést a Győri kapuban.

3. Bűnügyi helyzet
A városi rendőrség abból gazdálkodik, amit a központi kormányzat a rendelkezésére bocsát. Állandósult az egyenruhás állomány hiánya, nem érkeztek meg a várt technikai fejlesztések, a város egyes részei pedig kifejezetten riasztó képet mutatnak. Azzal, hogy az állam és az önkormányzat képtelen megvédeni polgárainak javait, egyik alapfeladatát nem tudja teljesíteni.

4. Illegális szemétlerakók
Sem az egyéni szociális helyzet, sem a kialakult szokások nem adnak felmentést az illegális szemetelésre. Sajnos a törvénytelen szemétlerakók felszámolása, a szemetelők elleni harc több tízmilliós kiadást ró a város gazdálkodására, miközben más fontos területről vesszük el ezzel a pénzt. A nehézségek ellenére további források biztosítását kell megoldanunk.

Szabó Tamás (SZDSZ frakcióvezető)

1. Miskolctapolca fejlesztése
Miskolc-Tapolca fejlesztési koncepciójával, amelynek középpontjában a Barlangfürdő egyedülálló, magas szinvonalú szolgáltatása áll, támogatjuk. Különösen fontosnak tartjuk, hogy az anyag kellő hangsúlyt helyez a történelmi emlékek feltárására és a park rekonstrukciójára.

2. Villamosprojekt
Az egyéni közlekedéssel szemben a közösségi közlekedés fejlesztése frakciónk számára kiemelten támogatandó feladat. A villamos közlekedés komplett felújítása 90 százalékos támogatással nagyon fontos számunkra. A villamos hálózatunk jelenlegi műszaki állapota még sürgetőbbé teszi a felújítást.

3. Bűnügyi helyzet
Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a frakciónk nevében a miskolci rendőrök áldozatos munkájáért. Nehéz körülmények között sokat tesznek biztonságunkért. Azt szeretnénk ha közterületeinken növekedne a rendőrök száma és ezzel a közterületek rendje is.

4. Illegális szemétlerakók
A város évek óta erőn felül költ az illegális szemétlerakók megszüntetésére. Teszi ezt az idén is, amit mi támogatunk. A hulladék udvarok megnyitása után a hatósági munkára kell a nagyobb hangsúlyt helyezni, és szigorúan megbüntetni az illegális szemetelőket.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető)

1. Miskolctapolca fejlesztése
Molnár Péter KDNP
Ez már a sokadik kísérlet lenne az agonizáló Tapolca fejlesztésére. Hiányolom a megvalósíthatósági hatástanulmányt. Véleményem szerint az lenne a legfontosabb, hogy a lakosság, a tapolcaiak igényeit, észrevételeit vegye már végre figyelembe a városvezetés. Csak így lenne szabad döntést hozni! Reális, megvalósítható elképzelésekre volna szükség. Nem szeretnénk, ha egy vagy több (esetleg külföldi) befektető révén megvalósuló nagy beruházás olyan átalakulást eredményezzen, amelynek a város és Miskolctapolca polgárai egyaránt vesztesei.

2. Villamosprojekt
A KDNP támogatja a közösségi közlekedés fejlesztését. A miskolci villamoshálózat teljes infrastruktúrájának a rekonstrukciója, továbbépítése, fejlesztése környezetvédelmi szempontból is fontos, de az utazóközönség jobb kiszolgálása miatt is. De itt is a szakmai döntésnek kell(ene) születnie, a lakosság megkérdezése mellett. Reméljük, ez egy sikeres beruházása lesz Miskolcnak, amit az EU támogat, valamint azt, hogy kedvező hatásokat hoz magával a projekt.

3. Bűnügyi helyzet
A beszámolóban korrekt helyzetképet kapunk. Kitűnik az, amit sajnos minden becsületes állampolgár tapasztal: a közbiztonság továbbra sem jó Miskolcon. Az 1000 lakosra jutó bűncselekmények száma például meghaladja az egyébként is elszomorító megyei átlagot is. Még most is hiányoznak rendőrök a Miskolci Kapitányság kötelékéből, így a miskolci utcákról, akik segítségével esetleg javulás lenne elérhető. De a kormány döntései, átszervezései egyébként is megnehezítik a rendőrség dolgát.

4. Illegális szemétlerakók
A környezetünk védelme nagyon fontos feladata a városnak, de a lakosságnak is. A Miskolcon egyre jobban elszaporodó illegális szemétlerakók nemcsak elcsúfítják a környezetet, hanem szennyezik, veszélyeztetik is azt. Ezért erélyesebben és hatékonyabban kellene fellépni ezzel a jelenséggel és az ezt elkövetőkkel szemben. Ebből a szempontból egyébként a Bükk védelme kiemelten fontos lenne az ivóvizünk védelme miatt! Még több hulladékgyűjtő, konténer kihelyezése talán megoldást jelenthetne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában