Helyi közélet

2008.05.29. 19:12

Újabb kórházforduló Kazincbarcikán

<p>Az ellenzéki hat képviselőt okolta Szitka Péter polgármester azért, hogy újabb pályázatot kell kiírni a Kazincbarcikai Városi Kórház vagyonkezelői jogára.</p>

Menetközben ugyanis kiderült, hogy jóval több a kórház adóssága, mint a  pályázat kiírása idején volt. Közben kétes követelések is tisztázásra várnak, mivel olyan információk kerültek napvilágra, ami az intézmény részéről szolgáltatott adósságon túl egyéb más "csontvázak" is vannak a kórházban - jelentette ki Szitka Péter a csütörtöki sajtótájékoztatón. Az önkormányzat képviselő-testülete által a kórházi pályázatok elbírálására létrejött eseti munkacsoport csütörtökön ülést tartott. Három pályázatot értékelt, három pályázat ügyében hozott döntést. Ezeket a döntéseket ismertette a polgármester. Az eseti bíráló munkacsoport úgy döntött, hogy eredményteleníti a pályázatot és új pályázat kiírását javasolja a képviselő-testületnek, amely  június 6-án fog ülésezni.

A pályázatok benyújtása óta a kórház helyzete jelentősen romlott és pályázók által tett ajánlatok már nem felelnek meg a mostani helyzetnek, ha úgy tetszik: jobb ajánlatot a vár a kazincbarcikai önkormányzat - hangsúlyozta Szitka Péter.

Az eseti bíráló munkacsoport kedden meghallgatta a három pályázót, akik megerősítették az adósságállomány növekedésének tényét. A három szakmai befektető egyöntetűen cáfolta az olyan híreszteléseket, hogy osztályokat zárnának be, avagy nem felelnek meg a kiírás feltételeinek. Mindhárman fejlődő egészségügyi szolgáltatást ígértek és vállalták a másfél milliárdos fejlesztést is. Képtelenségnek nevezték, hogy 10 millióért jutnának az üzemeltetési joghoz. Nem tudtak mit kezdeni a hat képviselő azon lódításával sem, hogy csak egy pályázó van.

- Annyit romlott a kórház helyzete, hogy felelős polgármesterként már nem tehetem meg, hogy a három hónappal ezelőtti állapotoknak megfelelő pályázatokban szereplő kondícióknak megfelelően írjak alá szerződést - mondta Szitka Péter. Új pályázatot írunk ki, a kialakult helyzetnek jobban megfelelő ajánlatokat várunk. Arról is beszámolt Szitka Péter hogyan is alakult ki ez a helyzet:- Az ellenzék által kezdeményzett népszavazás kudarcba fulladt, csődöt mondott, mert érvénytelen lett - hangoztatta. Az emberek nagy többsége távolmaradásával úgy határozott, hogy az önkormányzat döntsön a kórház sorsáról. A 3 hónap azonban elegendő volt arra, hogy komoly károkat okozzanak a városnak és az általuk - legalábbis szavakban - annyira szeretett kórháznak. Megint új pályázatot kell kiírni és ez további súlyos - milliókban mérhető - terheket rak a városra. További hónapok mennek így veszendőbe. És az ellenzék felelőtlenségének az árát sajnos a barcikai lakosok fizetik meg - fogalmazott Szitka Péter. Arról is beszélt, hogy odafigyel az aggódók hangjára. Nem hagyjuk bezárni, se tönkremenni a kórházat - jelentette ki a polgármester. A városnak hosszú távon működtethető, jó minőségű egészségügyi ellátást nyújtó, fejlődő kórháza kell, hogy legyen. Ennek érdekében történik majd az új pályázati kiírás.

B. Gy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában