Helyi közélet

2008.05.28. 18:29

Ilyenkor hol vannak a munkanélküliek?

<p>Munkaerőhiány van a városgazdáknál? A munkanélküliség idején? Papíron nem, de... Nem égbekiáltó ez? Vajon miért nem akarnak a munkanélküliek dolgozni?</p>

„A Miskolctapolcáért Egyesület kitakarította a Békás-tavat az elmúlt héten, és hegyekben áll a hínár a partján – írta a napokban az Agorára Orosz B. Erika, az egyesület elnöke. – Kértem a Városgazda Kht.-t, hogy vigyék el, mert büdös is és csúnya is, arról nem is szólva, hogy a Szerelem szigeten és a hídon imádnak fotózni a házasságot kötő párok, és nem a legszebb háttér a szemét. Azt mondta Kertész Béla, (a városgazdák igazgatóhelyettese - a szerk.) hogy ez gond, mert sajnos nincs emberük. Azonnal tudna munkát adni 80 embernek. Nem égbekiáltó ez!? Ennyi munkanélküli mellett?”

Hivatalosan...

Érdeklődtünk a közhasznú társaságnál, igaz-e, hogy jóval kevesebben dolgoznak a cégnél a szükségesnél. Veres István, a Városgazda Kht. igazgatója szerint ez nem igaz. Írásban eljuttatott kérdéseinkre – amiben már azt is firtattuk, hogy a munkabérként felajánlott összeg mennyi, megéri-e érte dolgozni – kaptuk a következő választ. „Társaságunknál jelenleg nincs betöltetlen státusz. Munkavállalóink nagy részét a Munkaügyi Központ és a Szociális Osztály közvetíti ki, közcélú foglalkoztatott átlag havi 300 fő, közhasznú foglalkoztatott projektenként átlag 180 fő. A közcélú foglalkoztatott dolgozókat egy évig áll módunkban foglalkoztatni, a közhasznú munkavállalókat pedig a meghatározott projektnek megfelelő időtartamig. A „kiközvetített” dolgozók városüzemeltetési szakfeladatokat látnak el (úttisztítás, fűnyírás, patakőri szolgálat, köztisztasági feladatok….). A munkabér törvényi előírás és végzettségnek megfelelő besorolás alapján kerül megállapításra, tehát több mint az Ön által említett segély mértéke. ”

A választ azért éreztük egy kicsit sántának, mert a hínár – fotóinkon is jól látszik – szerdán délben még mindig ott volt Tapolcán. Akkor miért is, ha van elég emberük?

Nem fogadják el

Ezúttal Kertész Béla igazgatóhelyettest sikerült elérnünk. Aki elmondta, a két téma „összemosódott” az Agorán. A hínárt elszállítják csütörtökön. Az viszont tény, hogy nem könnyű betölteni az állásokat a Városgazda Kht.-nál. Ha szükségük van munkaerőre, akkor a szociális osztályhoz adják le az igényt, ők küldik ki hozzájuk a munkanélkülieket. Az viszont rendszeresen előfordul, hogy a kiközvetítetteknek csak kis százaléka fogadja el a munkát. (Kertész Béla ajánlja, kérjünk pontos adatokat a szociális osztálytól, ezt holnap meg is tesszük.) Hogy mi történik ilyenkor? Kevesebb embert veszünk fel, válaszolt az igazgatóhelyettes.

Miért nem akarnak dolgozni?

Vajon miért nem akarnak a munkanélküliek dolgozni? Mi úgy gondoltuk, az lehet az oka, hogy a fizetés és a segély összege majdnem megegyezik. De nem: a kifizetendő összeg magasabb. Ám mivel a fizetésből már letilthatók a tartozások, így a szolgáltatók (a munkába állást hivatalból jelenti a munkaügyi központ és az önkormányzat) ezt azonnal el is kezdik. A fizetés 50 százaléka letiltható, így viszont már kevesebb marad a dolgozónál, mint amennyit segélyként kapna. Érthető, hogy miért utasítja vissza a többség a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában