Helyi közélet

2008.05.14. 08:02

Fizikatanárok kerestetnek!

<p>Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc - Ha így megy tovább, 10-15 év múlva a középiskolák nem találnak fizikatanárt, de matek-, kémia- és földrajztanárt is nehezen.</p>

Lehet, hogy a diákok most örülnek a hír hallatán, a szakemberek szerint azonban katasztrófa közeleg. Miskolcon a középiskolai fizikatanárok nagy része nyugdíjas vagy ötven év fölötti, tudtuk meg Mókáné Hallók Zsuzsannától, az önkormányzat közoktatási osztályának vezetőhelyettesétől. Rendkívül kelendőek az ilyen szakos tanárok, pedig az óraszámuk alacsony, de még sincsenek elegen. Az igazgatók már most, májusban elkezdik a keresgélést, szétnéznek a környező egyetemeken, és az ott végzetteket megpróbálják rávenni arra, hogy az ő iskolájukba menjenek tanítani. A vezetőhelyettes szerint az lenne a megoldás, ha a jelenlegi fizikatanárok megpróbálnák tantárgyukat minél jobban megkedveltetni a diákokkal, hogy ők szívesen válasszák ezt a pályát.

Nem jelentkeztek

Kazincbarcikán sem más a helyzet. A Jókai Mór Gimnázium és Szakiskola igazgatója, Káposztáné Balogh Ágnes négy évvel ezelőtt keresett fizikatanárt, de a hirdetésre senki nem jelentkezett. Szerencsére az egyik pályaelhagyó pedagógus épp akkor tért vissza, így őt tudta alkalmazni. Az igazgató elmondta azt is, pályakezdő matek-fizika szakos tanárt egyáltalán nem lehet találni, mert aki végez is a tudományegyetemen, a megbecsülés hiánya miatt nem megy el tanítani. Az igazgató hozzátette: a szaktárca komplex természettudományos tárgyat akar létrehozni a probléma kezelésére.

Amikor szembesülnek

Ideális esetben legalább 30 főnek kellene matematika-fizika szakon végeznie a Debreceni Egyetemen, ezzel szemben az idén 5-en kapnak ilyen diplomát, tájékoztatta lapunkat dr. Csorba Péter dékánhelyettes. A jövőre induló mesterképzésre 15-20 matematika szakos ás 2 fő fizika szakos jelentkezett.
- Azonban, amikor végeznek, és szembesülnek az iskolai viszonyokkal, nem biztos, hogy a pályán maradnak - tette hozzá a dékánhelyettes, kiegészítve azzal -, a matematika és fizika iránt érdeklődők inkább a mérnöki vagy az informatikus szakmát választják.

Nem lesznek tanárok

Szilvai Attila (17) (Földes Ferenc Gimnázium): - A Földesbe járok fizikatagozatra, de nem szeretnék fizikatanár lenni. Úgy érzem, nem tudnék jó kapcsolatot kialakítani a diákokkal, biztosan felidegesítenének. Fogorvos szeretnék lenni vagy mérnök. A legnagyobb probléma szerintem az, hogy Magyarországon nem megbecsült a tanári pálya.

Margóczi Dávid (17) (Földes Ferenc Gimnázium): - Nem gondoltam arra, hogy fizikatanár legyek, pedig én is fizikatagozatos vagyok. Orvos szeretnék lenni. Az ismerőseimtől azt hallom, hogy a tanárok keveset keresnek. Az is probléma szerintem, hogy kevés a fizikatagozatos iskola, máshol pedig nemigen tisztelik és kedvelik a fizikatanárokat.


Kapcsolódó cikkek:

  • A PDSZ sem elégedett a pedagógus bérekkel
  • A ballagók névsora
  • Ballagás 2008:  Ballagás a Bartókban 2008.04.26.   Ballagás a Zrínyiben 2008.04.30.  
  • Érettségi 2008: Érettségi 2008. - Avasi Gimnázium 2008.05.05. Matematika érettségi Miskolcon 2008.05.06. Történelem érettségi az Andrássyban
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában