Helyi közélet

2008.05.30. 16:22

A segélyen élők között „túl sok a lázas beteg”

<p>A segélyezettek közel fele egészségügyi okokra hivatkozva utasítja el a felkínált munkát, mondta portálunknak a szociális osztály főosztályvezetője annak kapcsán, hogy <A href="http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/ilyenkor-hol-vannak-a-munkanelkuliek/cn/haon-news-FCUWeb-20080528-0556461100">korábban azt írtuk</A>, nem könnyű betölteni az állásokat a Városgazda Kht.-nél.</p>

A Városgazda Kht. Igazgatóhelyettes nyilatkozta a napokban, ha szükségük van munkaerőre, akkor a szociális osztályhoz adják le az igényt, ők küldik ki hozzájuk a szociális segélyre jogosultakat. Az viszont rendszeresen előfordul, hogy a kiközvetítetteknek csak kis százaléka fogadja el a munkát.

Vajon mennyien? Erről érdeklődtünk a miskolci polgármesteri hivatal szociális osztályán. Jirkovszkyné Szép Mária főosztályvezető elmondta, statisztikával ugyan nem tudják alátámasztani – mert ilyen jellegű statisztikát nem kell vezetniük - az elmondottakat, de az tény, hogy elég sokan vannak a rendszeres szociális segélyezettek között, akik nem fogadják el a felajánlott munkát. A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az érintettek közel fele egészségügyi okok miatt nem tud munkát végezni. A munka felvétele előtt ugyanis foglalkozás egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük az érintetteknek, s amennyiben a vizsgálatot végző orvos a munkavégzésre alkalmatlannak találja az illetőt, akkor nem tudják őt alkalmazni.

Újra keresik

– Azt viszont nem fogadjuk el, ha valaki más ok miatt nem vállalja el a felajánlott munkát. Van, aki családi okokra hivatkozna, van, akinek a munka jellege nem tetszik, ez esetekben megszüntetjük a segély folyósítását – mondta a főosztályvezető. – A tapasztalataink azt mutatják, hogy ennek megvan a visszatartó hatása, mert ha ismét bekerül a segélyezetti rendszerbe – akinek korábban ilyen ok miatt szüntettük meg a segélyezését –, egy hasonló esetben már elvállalja a felajánlott munkát.

A főosztályvezetőtől azt is megtudtuk, hogy ha nem krónikus a segélyezett betegsége, (például lázas, sérült) akkor bizonyos idő múlva újra megkeresik ajánlatukkal.
– Korábban ez nem így volt, de rájöttünk, hogy túl sok a lázas beteg, ezért vezettük be az újabb megkeresést.

Elszoktak a munkától

Megemlítettük, úgy hallottuk, azért nem dolgoznak sokan szívesen, mert mivel a fizetés fele letiltható, a szolgáltatók – amiknek a segélyezett tartozik – ezt azonnal el is kezdik. Így viszont már kevesebb marad a dolgozónál, mint amennyit segélyként kapna. Érthető, ha sokan elutasítják a munkát.

Jirkovszkyné Szép Mária megjegyezte, lehet, hogy ez a gyakorlati tapasztalat, de ilyen jellegű visszajelzés még nem érkezett hozzájuk. Szerinte az sem tipikus, hogy azért keresik a segélyezettek a kibúvót, mert a kapott összeg közel azonos lenne a fizetséggel. (A segély nagyságát szorzók befolyásolják, a segélyezettek körülbelül 15-20 százalékánál éri el a minimálbér összegét.) A főosztályvezető szerint inkább azok nem vállalják szívesen a munkát akik évek óta munkanélküliek, és elszoktak a rendszeres munka végzéstől.

A szakember a törvénytervezetről

A monoki esetről is kérdeztük a szakembert (tudvalevő, Monokon törvényellenes rendeletet hoztak: csak az kap segélyt, aki közhasznú munkát végez). Jirkovszkyné Szép Mária szerint amíg a jelenlegi Szociális törvény hatályban van addig azt kell alkalmazniuk a települési önkormányzatoknak. Tudomása van azonban arról, hogy várhatóan változni fognak a törvényi szabályok, s már találkozott is az első módosítási tervezettel, eszerint gyakoribbá tervezik tenni a közcélú munkát: három havonta 15 nap közcélú, közhasznú munkát kellene végeznie a rendszeres szociális segélyben részesülőknek. Ezzel egyetért, azzal viszont nem, hogy bár a jelenlegi törvényben az szerepel, hogy 12 hónapig folytathat valaki közcélú munkát, most ezt – a törvénytervezet szerint – lecsökkentenék 3 hónapra. Magánvéleménye: az a segélyezett, akinek 12 hónapon át van miért felkelnie, az könnyebben utat talál magának vissza a munka világába, mint az, aki maximum 3 hónapig dolgozhat.

Akkor köteles, ha...
Az aktív korú nem foglalkoztatott akkor köteles a felajánlott munkát elfogadni, ha…
– a munka szakképzettségének, iskolai végzettségének vagy annál eggyel alacsonyabb szintű végzettségnek megfelel, vagy az általa utoljára legalább 6 hónapig betöltött munkakör képzettségi szintjének megfelel,
– egészségi állapota szerint a munka elvégzésére alkalmas,

– a munkahely és a lakóhely közötti naponta - tömegközlekedési eszközzel - történő oda és visszautazás ideje a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelő nő és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelő férfi munkanélküli esetében a két órát nem haladja meg,

– a várható havi kereset eléri a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét, amely 2008.január 1-jétől 69 000 forint.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában