Helyi közélet

2008.05.30. 22:44

A munkát vállaló kerestetik

<p>A magas és egyre növekvő munkanélküliségi ráta mellett az állást kínálók morális problémákkal néznek szembe.</p>

A Magyar Közgazdasági Társaság megyei szervezete áprilisban új elnökséget választott, több új taggal bővültek a banki és vállalkozói szférából. Célul tűzték ki, hogy intenzíven részt vesznek a megye, a város életében, hisz kiváló elméleti és gyakorlati szakembereket tudhatnak maguk között. Az elnökség minden évben egy aktuális témát kíván feldolgozni.

A társaság megyei szervezete immár VI. alkalommal tartotta Közgazdász Napok című rendezvényét ezúttal két helyszínen, első nap Lillafüreden, a másodikon Mezőkövesden. A tanácskozás témája volt: a humán erőforrás-versenyképesség helyzete a megyében. Az előadások sorában a munkaerőpiaci helyzet kistérségi összehasonlításáról Dobrozsi Zoltán, a Munkaügyi Központ főigazgató helyettese beszélt. A témában folyó egyetemi kutatás eredményeit ismertette Dr. Fekete Iván, a ME Humán Erőforrás Intézeti Tanszék vezetője. Tóth György, a Star-Plus Műanyagipari Kft ügyvezető igazgatója a munkaerő piaci helyzet cégére gyakorolt hatását mutatta be. A program pénteken a Mezőkövesdi Repülőtér Fejlesztési Projekt bemutatásával folytatódott.

Legyen a munka kifizetődőbb

Soós Roland, az ÉRÁK igazgatója a felnőttképzés szerepét, eredményeit, aktuális kérdéseit ismertette. Az előadás problémafelvetésében szerepelt az alacsony aktivitási ráta és foglalkoztatottság, az inaktívak, a segélyekből élők egyre nagyobb aránya. Mindezek mellett drasztikusan lecsökkent az alacsony képzettséget igénylő munka iránti igény és nem csökken a kizárólag ilyen munkára képesek aránya.

A megoldás során fontos a munkára való ösztönzés javítása, hogy a szociális segélyezettek minél nagyobb arányban kerüljenek vissza a munkaerőpiacra. Lényeges – mutatott rá az előadó – a munkahelyteremtő támogatások, projektek bővítése, a fekete munka visszaszorítása, a tartós munkanélküliség újratermelődésének megelőzése.

A felnőttképzés problémái

Számos gonddal kell megküzdenie a felnőttképzésnek – utalt rá Soós Roland. Ezek közül a kereslet-kínálat eltérései, az elavult szakmai tartalom, az elmélet túlsúlya, a valós munkatapasztalat hiánya a legsúlyosabbak. Probléma van a pályaválasztás, tanácsadás, a szakmai vizsga ellenőrzése és az oktatók (tovább)képzésével is.

A fejlesztési célok tekintetében szükséges az iskolarendszerű és a felnőtt szakképzés összehangolt fejlesztése. A képzési szerkezetet közelíteni kell a munkaerő-piaci igényekhez. Javítani kell az intézményrendszer költség-hatékonyságát. Az elaprózott intézményi struktúrát át kell alakítani, mely a kis tanulólétszámok, szűk képzési kapacitások megszüntetését jelenti. Az intézményi működés hatékonyságának növelése érdekében új ösztönző rendszert kell kialakítani.

A Nemzeti Fejlesztési Terv II. keretében megvalósuló fejlesztések
- A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása (TISZK-rendszer regionális koordináció)
- A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése (pályaorientáció, pályakövetés, tananyagfejlesztés, minőségbiztosítás)
- Kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában