Helyi közélet

2008.03.28. 07:54

Nincs még eredmény a miskolci kutyamérgezéses ügyben

<p>Miskolc - Nincs még meg az a laboreredmény, ami a Hegyalja úti miskolci játszótérnél történt kutyahalálok egyértelmű bizonyítéka lenne. Az ebek gyaníthatóan a kiszórt kutyafertőtlenítő szertől pusztultak el...</p>

Kilenc kutya pusztult el a Hegyalja úti játszótéren "felszedett" talajfertőtlenítő szertől Miskolcon egy héttel ezelőtt. Nagy valószínűséggel, a már nem forgalmazott (foszfor tartalmú) talajfertőtlenítő granolátum okozta az ebek vesztét. A mérgezésre az ebek gazdáinak bejelentése alapján figyeltek fel a hatóságok.

Az ÁNTSZ indította be a hatósági gépezetet, mely végén a játszótér, vegyszerrel "mérgezett" részét nagy teljesítményű utcaseprő gép porszívójával feltakarították, majd tíz centiméter mélyen ki is cserélték a területen a földet. Dr. Mészáros Miklós, Miskolc jegyzője akkor elmondta, hogy miután a hatóságok értesítették a történtekről, az illetékes szerv előírásainak megfelelően jártak el és tisztították meg a területet. Amennyiben pedig a laborvizsgálatok tényszerűen is megerősítik, hogy mérgező anyag volt a kiszórt anyag, feljelentést tesznek ismeretlen elkövetővel szemben.

Dr. Gönczi Károly, a B.-A.-Z. Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy nem érkezett még az a laboreredmény, ami egyértelműen alátámasztaná, hogy az a bizonyos foszfortartalmú talajfertőtlenítő szer lett volna a méreg. Várhatóan azonban akár pénteken is befuthat a feltevést laboreredmény. Ha pedig egyértelmű lesz a mérgezés, a büntetőfeljelentés sem marad el. Aki kiszórt az anyagot nemcsak az állatokat, hanem a kisgyerekeket is veszélynek tette ki.

A szert már évek óta nem forgalmazzák
A katasztrófavédelem szakembere szerint a már évek óta nem forgalmazható szer, a talajban élő bogarakra ható idegméreg tartalmú anyag. I. osztályú mérgek kategóriájába tartozik, amit csak megfelelő képzettségű szakember használhatott korábban. A szer melegvérű állatokra csak akkor veszélyes, ha nagyobb koncentrátumban kerül a szervezetükbe. Ha azonban az anyagot az eső a földbe mossa, mérgezésveszély sem áll fenn.


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában