Helyi közélet

2008.03.08. 08:14

Maradjon-e mostani helyén a miskolci Széchenyi-szobor?

<p>Miskolc - Hol lenne jó helyen Melocco Miklós 1994-ben felavatott Széchenyi-szobra? Maradjon-e a Városház téren, vagy helyezzék át máshová? Erről folyik vita az Észak Agorán.</p>

Az Észak-Magyarország levelező fórumán zajló vitában többféle ellenérzés is megfogalmazódott a szoborral összefüggésben. (Nem újkeletű ez, a miskolciakat, avatása óta megosztja az alkotás - ennek egy közvéleménykutatásban is hangot adtak.) Van, aki szerint megfelelőbb lett volna, ha ereje teljében ábrázolja az alkotó, Melocco Miklós a legnagyobb magyart.

Kész műről lévén szó, ezt a vita kimenetele aligha változtathatja meg. Arra viszont az Agorán is kitérnek, hogy a szobor talán nem a leginkább megfelelő helyen áll. Ezen a kis téren egy ekkora alkotás aránytalan.
De vajon engedné-e a művész, hogy műve máshová kerüljön? Az 1994. október 23-i avatásról az Agorán  Görömbölyi László idézi fel emlékeit: a művész egyáltalán nem volt elragadtatva az általa készített szobor építészeti környezetétől, a mű elhelyezésétől. Eredetileg ezt a szobrot nem oda tervezték, ahol most áll. Akkoriban már évek óta napirenden volt a Dísz tér (időközben Szent István tér) rendezése, és ebbe illeszkedett volna a szobor - olvasható az Észak Agorán.

Néhány hozzászóló már ötleteket is adott: hová kellene költöztetni az idős Széchenyi Istvánt ábrázoló művet. Ilyen javaslat például, hogy sírkertbe, vagy a mostani Dísz térre (az egykori Szökőkút presszó előtti térre).
A szoborköltöztetés ötlete sem újkeletű, ilyen elgondolás megfogalmazódott már 2005-ben is (a terv szerint a megyeháza melletti pavilon elbontásával kinyíló térbe - Rozmaring köz - került volna a mű). Akkor Káli Sándor, miskolci polgármester úgy nyilatkozott az Észak-Magyarországnak, hogy erre nincs pénz. Magát a költöztetést nem tartotta elvetendő ötletnek. Mint fogalmazott: vannak elgondolások, hogy a Széchenyi-szobor a Szent István-szobor helyére kerülne, Szent István is költözne - elsô királyunk szobra az avasi domboldalon kapna helyet - mondta a polgármester, az Észak-Magyarország 2005. szeptember 24-i számában nyilatkozva.

ÁTHELYEZETT SZOBROK, EMLÉKMŰVEK

ALKOTÓ CÍM HELY ÉV TÍPUS
Schaár Erzsébet, Déryné, Déryné utca, 1995, szobor
Borsos Miklós, Szabó Lőrinc ,Mindszent tér, 1995, szobor
Vass Viktor, Tizeshonvéd, Tizeshonvéd utca, 1998, szobor
Somogyi Árpád, Furulyázó fiú, Bartók Béla tér, 2000, szobor
Somogyi József, Felszabadulási emlékmű, Vörösmarty tér, 1999, szobor
Kovács István, Immaculata ( Csupros Mária), Mindszent tér, 2001, fogadalmi oszlop
Sidló Ferenc, Görgey Artúr, Görgey Artúr utca, 1997, mellszobor
Országzászló, Árpád utca, 1991
Világháborús emlékmű, Árpád utca, 1990, szobor
Kühne pad, Avasalja, 1996, ülôpad
Jézus kútja, Toronyalja, 1996, emlékmű

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Észak-Magyarország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában