Helyi közélet

2008.03.25. 13:00

Újabb tanárverés borzolja a kedélyeket

<p>Miskolc, Budapest, Őrhalom - A pedagógusok szinte tehetetlenek. Már az óvodában is válogatott trágárságokkal válaszolnak a gyerekek az óvónő kérésére.&#160;<A href="/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-budapesti-tanarveres-tortenete/cn/boon-news-em_01-20080325-125146"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>&#160;A budapesti tanárverés története</STRONG></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/tanarveres-budapest-olvaso-orhalom.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/tanardiakkonfl.mpg/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Lökdöste, rugdosta fizika órán tanárát egy diák Budapesten. A 16 éves fiú nem akart rossz jegyet kapni, ezért inzultálta a pedagógust. Az eset után az idős fizikatanár felmondott. Mostanában nem ez volt az első ilyen eset. Legutóbb Őrhalmon vertek meg egy iskolaigazgatót, mert egy diák szüleinek nem tetszett, ahogy a tanár gyerekükkel viselkedett.

Válasz nem érkezett

A növekvő iskolai agresszió miatt egyre többen sürgetnek változásokat. A Pedagógusok Szakszervezet tavaly állította össze azt a problémalistát, amely a kollégák konkrét esetei alapján készült. A listát eljuttatták az országgyűlési képviselőkhöz, akik bizottsági és kerekasztali szinten tárgyaltak róla. Az érdekvédők a szakminiszternek és miniszterelnöknek is elküldték a problémagyűjteményt, tőlük azonban válasz nem érkezett, tudtuk meg Bodolay Zoltántól, a PSZ megyei elnökétől. Az elnök szerint azért nincs még változás az ügyben, mert mindig akad olyan ember, aki megmagyarázza, hogy a diákok agressziója a pedagógusok hibája. 

Teljes szigorral

- Legutóbb, a Miskolci Egyetemen tartott oktatási konferencián úgy fogalmaztam, a törvény teljes szigorával kellene lesújtani azokra, akik közfeladatot ellátó személy ellen erőszakot követnek el - hangsúlyozta az elnök, majd hozzáfűzte -, az iskolai  erőszaknak csak piciny töredéke kerül napvilágra, és már a legkisebbek körében sem ritka. Két példát említett: az egyik miskolci iskolában az alsós diák azt mondta a tanítójának, hogy „maga nekem nem parancsol”, egy óvodás pedig, amikor kérte tőle az óvónő, hogy vegye föl a szemetet, azt válaszolta, „csak akkor, ha le...” és itt még a felnőtteket is megszégyenítő trágárság következett.

Leértékelődött

Velenyák János, a miskolci Bláthy Ottó Szakközépiskola igazgatója szerint társadalmi problémáról van szó. A pedagóguspálya leértékelődött, nem tartozik a népszerű pályák közé. Az igazgató az iskolában nem tapasztalt a pedagógusokkal szemben olyan durvaságot, melyek mostanában napvilágot láttak, de mint fogalmazott, nem biztos, hogy a pedagógiai fegyelmezési módszerek akkor is elegendőek lesznek, amikor a tankötelezettség határa minden diák számára 18 év lesz.

A házelnök és az ombudsman

Szili Katalin az Országgyűlés oktatási bizottságának elnökéhez fordul az elmúlt hetek tanárverései miatt.

A házelnök azt kéri Szabó Zoltántól, a testület elnökétől, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, tekintsék át, megfelelőek-e a jogszabályok, valamint szükséges-e és ha igen, akkor miként lehet javítani a diákok erkölcsi nevelésén.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint ez a legbrutálisabb dolog, ami iskolában történhet, úgyhogy nagyon szigorúan meg kell büntetni a diákot a lehetséges eszközökkel. Ha nem tanköteles, akkor akár ki kell zárni az iskolából, ha tanköteles, akkor keresni kell egy másik intézményt. Az ombudsman szerint az Európai Unióban csak Magyarországon nem foglalkoznak érdemben ezzel a jelenséggel az oktatáspolitikusok.


Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában