Helyi közélet

2008.03.19. 15:16

A belső késztetés olajfestményei Berentén

<p>Berente - A Roma Kultúra Világnapja alkalmából Horváth János alkotásait állították ki szerdán a berentei művelődési házban. A tárlatot Hódosné Tatár Ildikó, az Általános Művelődési Központ igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.</p>

Köszöntötte a vendégként jelen levő Zsigmond Istvánt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium romaügyi referensét, főiskolai tanárt, oktatási szakértőt és Malinkó Krisztinát, az edelényi kistérségi referenst, valamint a Berentei Általános Művelődési Központ dolgozóit, tanulóit, a kazincbarcikai Don Bosco Szakképző és Általános Iskola tanárait és diákjait, a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőit.

Megnyitó beszédében előljáróban a romák jelenlegi oktatási helyzetével foglalkozott, Kállai Ernőt, a nemzeti etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosát idézte, miszerint Nyugat-Európában a beilleszkedést segítő módszerek egyre inkább kudarcot vallanak. A társadalom nehezen érti meg, hogy az integrációra szükség van. Nem azt kell hangsúlyozni, hogy ez nélkülözhetetlen, hanem azt kell elmagyarázni, hogy miért. A populáció Magyarországon is egyre öregszik és csökken, ezért a társadalom egészének fontos a békés együttélés. Ugyanakkor a roma szülőknek és gyerekeknek is tudniuk kell, hogy az ösztöndíjak nem helyettesítik a tudásvágyat, az akaratot. Horváth Jánosról szólva megemlítette, hogy a festőművész Alsóvadászon született 1963-ban, ötödik gyermekként. Középiskoláit Miskolcon végezte, diplomát 2007-ben szerzett általános szociális munkás és pszichológus szakon. Horváth János kizárólag akkor fest, csak ha belső késztetést érez. Szeret embereket festeni, mert a képen szépek és ártatlanok. A szakmát Szentirmai László tanár úrtól tanulta, de sokat köszönhet Zsignár Istvánnak és Pető Jánosnak is. Ma a felesége és a gyermekei inspirálják igazán. Olajfestményein a valóság megragadása, ábrázolása mellett gyermekkori álmai, a mesék világa, mindennapi életének emlékképei szabad asszociációkban kapcsolódnak, változatos kifejezésmóddal közvetítenek humanista üzeneteket. Vallja: vissza kell térni a gyökerekhez, az emberek szeretetének a gyökereihez, megtanulni önzetlenül jónak lenni.

A megnyitót követően a berentei diákok és a Don Bosco tanulói színvonalas kulturális műsorukban szavalatokat, zeneszámokat adtak elő és természetesen táncoltak. Horváth János kiállítása tíz napig tekinthető meg a berentei művelődési házban, naponta délelőtt 10 órától 13 óráig.

B. Gy.






Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában