Helyi közélet

2007.11.29. 14:59

Zsömlével dobálták meg a tanárnőt

<p>Miskolc - Megdöbbentő videófelvétel került az MTV Híradó című műsorának szerkesztőségébe. A felvételen egy iskolai tanórába pillanthatunk be, ahol a középiskolás diákok énektanárukat próbálják meg kikészíteni. &#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/kozoktatasi-torveny/cn/boon-news-em_01-20070829-040826"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A közoktatási törvény</B></A>.&#160;<A href="http://www.mtv.hu/videotar/?id=13599">Nézze meg a videót is!</A></p>

A felvételen egy iskolai tanórába pillanthatunk be, ahol a középiskolás diákok énektanárukat próbálják meg kikészíteni. A tanárnő tehetetlen, a tanulók zsömlével dobáltak, kiabálnak, és nem engedik ki a pedagógust a teremből.

Menjen máshová!

Tény, hogy az iskolákban egyre nehezebb a diákok fegyelmezése.
- Én nemrég végeztem az egyik miskolci szakközépiskolában - mondja lapunknak Adrienn, aki nem szerette volna, ha teljes nevét leírjuk. - Dobálni nem dobáltunk, de azért nem voltunk mintagyerekek. Ha nem érdekelt bennünket a tananyag, keresztrejtvényt fejtettünk, olvastunk, volt, aki zenét hallgatott. Az egyik tanárunk azt mondta, aki akar valamit tanulni, üljön az első padba, a többiek pedig azt csinálnak, amit akarnak, csak csendben. Aztán voltak beszólások is. „Ez senkit nem érdekel! Menjen a másik osztályba, ott magyarázzon!" - mondta a tanárnak az egyik osztálytársam. A tanárok nem tudtak mit tenni. A szaktanári vagy az osztályfőnöki figyelmeztetés senkit nem érdekelt. Néhány pedagógusnak volt csak tekintélye, nem tudom miért, de tőlük féltünk.

Jól leteremti

Mihalik Lászlót, az Andrássy Gyula Műszaki Középiskola igazgatóját kérdeztük, vajon mi lehet az oka annak, hogy a mai diákok egyre kevésbé tisztelik tanáraikat.
- Sok oka van ennek - fogalmazott. - Az első ok a családban keresendő, melyből kihalt a hagyományos tekintélytisztelet a felnőttek iránt. A másik, hogy a pedagógus kezében kevés eszköz van a fegyelmezésre. Legfeljebb az igazgatót hívhatja, aki jól leteremti a fegyelmezetlen tanulót. A pedagógusképzésében is hiányosságok mutatkoznak. Az egyetemek nem készítik föl a szóban forgó esetekre a hallgatókat. A képzés elméleti síkon folyik a gyakorlati helyett.
Az igazgatótól megtudtuk: az Andrássyban óriási fegyelmi vétségek nem történtek. Az persze előfordul, hogy némely diák visszabeszél, szemtelen, de a legnagyobb problémát az igazolatlan hiányzások okozzák.

Nézze meg a videót!

 

Amit lehet

A miskolci önkormányzat közoktatási osztályának vezetőhelyettese, Mókáné Hallók Zsuzsanna is azt hallja a pedagógusoktól, egyre nehezebb a diákok fegyelmezése. Mint megtudtuk tőle, a nevelők kezében az alábbi eszközök vannak:
- Gyakran segít négyszemközti beszélgetés a diákkal, szüleivel
- Szaktanári figyelmeztetés
- Osztályfőnöki figyelmeztetés
- Igazgatói figyelmeztetés
- Fegyelmi eljárás
- Segíthet az osztályváltás
- Segíthet az iskolaváltás, de tanköteles korú tanulót nem lehet az iskolából eltanácsolni. A szülővel történő egyeztetés alapján lehet más iskolába irányítani

 

Másikba

Nemrég az egyik miskolci általános iskolában egy egész második osztály nem ment iskolába, így tiltakoztak a szülők az egyik osztálytárs durva magatartása miatt. Azóta a verekedős osztálytárs másik iskolába jár.

 

Kapcsolódó cikk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában