Helyi közélet

2007.11.20. 13:29

Vétójogunk nincs Terebes ügyében

<p>Sátoraljaújhely - Az érintett helyi lakosság és a civil szervezetek képviselői tehettek fel kérdéseket a szlovákiai Tőketerebesre tervezett széntüzelésű erőmű beruházójának a Sátoraljaújhelyre összehívott közmeghallgatáson november 15-én.&#160; <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/vetojogunk-nincs-terebes-ugyeben/cn/boon-news-em_01-20071120-124959"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Vétójogunk nincs Terebes ügyében </B></A></p>

A lakossági fórum része volt annak a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárásnak, amelyet Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter kezdeményezett idén augusztusban, a várhatóan az országhatáron átterjedő környezeti hatások miatt.

Kiegészítések

Fodor Gábor a közelmúltban ismertette a magyar álláspontot a szlovák féllel, amely szerint nem tartja elfogadhatónak a széntüzelésű hőerőmű környezeti hatástanulmányát, az anyag ugyanis nem mutatja be megfelelően a levegőszennyezés hatását, ökológiai és vízvédelmi szempontból pedig egyáltalán nem vizsgálja a határon átterjedő hatásokat. A magyar fél ezért pótlólagos elemzéseket kért az illetékes szlovák hatóságtól. Fodor Gábor határozott érdekérvényesítést ígér Tőketerebes ügyében. A szlovákoknak megküldött hivatalos magyar álláspont ismertetésében leszögezte: a levegőbe jutó nehézfémek, valamint rákkeltő anyagok kiülepedésének talajra, növényzetre és állatvilágra gyakorolt összesített hatásának elemzését is szükségesnek tartja, csakúgy, mint a salak és pernye talajra és felszín alatti vizekre gyakorolt hatásainak vizsgálatát. További adatokat kért arról is, hogy a tervezett erőmű hogyan érinti a magyarországi védett és Natura 2000-es területeket, illetve milyen hatással lehet a Bodrog folyó ökológiai állapotára és a tokajhegyaljai történelmi borvidékre.

Újabb konzultáció

A közmeghallgatást újabb konzultáció követi. A szlovák hatóságok kötelesek mérlegelni a magyar lakosság véleményét és a hivatalos magyar álláspontot, Magyarország az ügyben azonban vétójoggal nem rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában