Helyi közélet

2007.11.14. 19:47

Vészhelyzet? - kórházügyben, Kazincbarcikán

<p>Kazincbarcika - A pályázat legnagyobb ellenzői azok, akiknek felvethető a felelőssége. Az országban egyedülálló módon a kazincbarcikai önkormányzat vezetése nyilvánosságra hozta a független szakértői jelentést.</p>

Azt a független szakértői jelentést, amely bemutatja, hogy miért ment tönkre a város kórháza és miért kényszerül a település magánbefektetők bevonására a kórház üzemeltetéséhez.

Szitka Péter polgármester a szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az önkormányzat a Vészhelyzet? elnevezésű tájékoztató kiadványt juttatott el a postaládákba, amely a lakosok által leggyakrabban feltett kérdésekre adja meg a szakmai válaszokat.

Ezzel egyidőben nyilvánosságra hozták az önkormányzat honlapján ( www.kazincbarcika.hu/hu/korhaz.php ) és a hivatal aulájában a külső szakmai anyagot, amely bemutatja a kórház belső állapotát.

A barcikai kórháznak 310 millió forint szállítói tartozása van, valamint a kórházhoz szervesen nem tartozó 200 millió forintos hitel, az egészségügyi színvonal fenntartása érdekében szükség van fejlesztésekre, beruházásokra, mely 1-1,5 milliárd forintra tehető.

A képviselő-testület október 14-én pályázatot hirdetett a Kazincbarcika Városi Kórház vagyonkezelésbe adására és az önkormányzat közfeladatát képező egészségügyi feladatok átadása érdekében.

A döntéssel kapcsolatban az elmúlt napokban, hetekben Barcikán felkorbácsolódtak az indulatok.

Helyi civilek a kórház vezetésével a hátuk mögött tüntetésre, demonstrációra szólítják fel a lakosokat, hogy így próbálják megakadályozni a kórház pályázatának tisztességes lefolytatását. Különböző röplapok, szórólapok, lepték el a várost, de semmelyiknek nem célja, hogy bemutassa a valós helyzetet.

A tüntetést szervezők azt mondják, azért tüntetnek, hogy megmentsék a kórházat, de tüntetéssel ez nem érhető el.

Gazdaságos üzemeltetéssel tartható életben, de ebben a tüntetést szervező jelenlegi kórházigazgató nem jeleskedett. Jól mutatja a helyzet abszurditását, hogy a kórházzal kapcsolatos pályázat legnagyobb ellenzői az igazgatónő és a volt polgármester ( a Diák Tévében kedden erről tettek tanúbizonyságot), akik felelőssége leginkább felvethető a rossz gazdálkodás miatt, vagyis akik felelőtlenségükkel, politikai bátortalanságukkal, a problémákkal történő szembenézésre való képesség hiányában a jelenlegi városvezetés számára már nem hagytak más kiutat, csak a vagyonkezelésbe adást - jelentette ki Szitka Péter.

Öt szakmai befektetőcsoport vette át a pályázati dokumentumot. A kórházi pályázat határideje november 15-én jár le, csütörtökön délelőtt tíz órakor lesz a nyilvános tenderbontás, közjegyző jelenlétében.

B. Gy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában