Helyi közélet

2007.11.22. 12:14

Vélemények a szárnyvonalak ügyében

<p>Nem csillapulnak az indulatok a szárnyvonalak ügyében. A GKM-ben olyan döntés született, hogy az alacsony kihasználtságúnak ítélt 38 mellékvonalon is megrendeli az új vasúti menetrendben a közszolgáltatást.</p>

A közösségi közlekedés csak úgy menthető meg, ha összefognak a szereplők. Ebből 26 szárnyvonalon a teljes menetrendi időszakban gondolkozik a szaktárca, 12-ben viszont nem. További egyeztetéseket tartanak az önkormányzatokkal a térségi vasúttá alakulásról, eddig a 38 mellékvonal 286 érintett helyhatósága közül 75 adott igenlő választ.

Elérendő célok

A Vasutas Települések Szövetsége kedden közgyűlést tartott a MÁV-nál a szárnyvonalakról, a hozzászólók a térségi vasúti rendszerek kialakításának lehetőségeit ismertették. Csanádi István elnök arról tájékoztatta lapunkat, hogy memorandum készült, amelyben rögzítették a jelenlegi helyzetet és megjelölték az elérendő célokat. Lepesi Zoltán, a MÁV igazgatója, budapesti területi képviselő azt fejtegette, hogy a közösségi személyszállítás költségeit a forgalom sehol sem fedezi Európában. Franciaországban például csak 18 százalékát fizetik az utasok, a többit a régiók teszik hozzá. A közösségi közlekedés csak úgy menthető meg, ha összefognak a szereplők.

Csőgér Bálint, Nagyvisnyó polgármestere arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Szilvásvárad környékén élőknek rendkívül fontos az idegenforgalomban rejtőző lehetőségek kiaknázása. Ennek érdekében akár turisztikai jelleggel is hajlandók vagyunk üzemeltetni a vasutat, amennyiben megismerjük az eseteleges váltás részleteit, körülményeit - hangoztatta. Remélhetőleg Bélapátfalvától be fog indulni a teherforgalom. A GKM-ben a miniszterváltás zavarokat jelentett, hiszen az elküldött faxunkat alig találták meg.

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere azt közölte lapunkkal, hogy az Eger-Szilvásvárad vonalra kaptak új menetrendet 2008 teljes időszakára vonatkozóan, amiből arra következtetnek, hogy ez a szakasz valószínűleg megmarad.

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere viszont kétségeit fogalmazta meg: - Összefogásunknak, erőteljes fellépésünknek, harcunknak köszönhetően meghátrált a GKM. Ez azonban csak átmeneti haladéknak tekinthető, februárig úgy tűnik életben marad a Putnok-Szilvásvárad közötti vasúti közlekedés. Ezt követően, hogy mi várható azt senki sem tudja előre megjósolni. Minden annak a függvénye, milyen vehemesen áll majd hozzá a politika!

B. Gy.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában