Helyi közélet

2007.11.20. 14:53

Szétnyílt a Gyurcsány-Orbán olló is

<p>Budapest - Kóka bukik, koalíció szakad, Gyurcsány megy? Az elemzőtől „oddsokat” kaptunk az esélyekre.<BR />Szignifikáns eltérést mutatnak a két „nagy” párt választói megítélésében a különböző közvéleménykutatók. Szabados Krisztiánt elemzőt kérdeztük.</p>

Kóka bukik, koalíció szakad, Gyurcsány megy? Az elemzőtől „oddsokat” kaptunk az esélyekre. Szignifikáns eltérést mutatnak a két „nagy” párt aktuális választói megítélésében a különböző közvéleménykutatók: csak annyiban mást és mást, hogy a kormányoldal és az ellenzék vezető ereje között kétszeres-e népszerűségben a különbség vagy ennél valamivel kisebb. A „legdurvább” a Tárki által felmért 15-33-as százalékarány (azaz októberben a megkérdezettek közül több mint kétszer annyian „szavaztak” a Fideszre, mint az MSZP-re).

Mekkora esélyt adhatunk?

Mi látszik ezekből az adatokból, mik a tendenciák, és azok meddig folytatódhatnak? Az egyik legismertebb politikai elemzőt, Szabados Krisztiánt (Political Capital) kérdeztük erről.

- Három dolog látszik. Általában véve az, hogy nagyon alacsony a közbizalom; minden párt iránt. Mondhatni, a képzeletbeli választáson a „Bizalmatlanok Pártja” nyerne - fogalmazott a szakember. - A másik, ami nyilvánvaló, hogy ha tényleg most és így zajlana a választás, a Fidesz magabiztosan győzne. Harmadszor pedig: érdekes, hogy a jelenlegi folyamatok a kormánypártok részéről mennyire bizonytalanítják el az egyes szereplőket. Fogadni lehetne, azaz oddsokat megadni, melyik kimenetelnek mekkora esélyt adhatunk ez idő szerint.

Szabados Krisztián kérésünkre fel is állította saját „fogadási” listáját. Leginkább kérdésesnek Kóka János (SZDSZ-elnök, volt gazdasági miniszter) jövőjét látja: „túléli-e” a mostani válságot. Annak jóval nagyobb esélyt ad, hogy a koalíció (MSZP-SZDSZ) egyben maradjon, s végül legkevésbé valószínű szerinte, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a miniszterelnöki székből.

Most, később vagy sosem

De mi a helyzet a másik oldal tanulságaival?

- A Fidesz előnye, fölénye csak relatíve nagy. A számokból kiolvasható, hogy nem sok szavazót tudtak gyűjteni az elmúlt két évben, valójában inkább csak megtartotta a saját táborát. Miközben a kormányoldal szavazatokat vesztett. Érdekes még, hogy szétnyílt az olló a Gyurcsány Ferencet, illetve Orbán Viktort a kormányzásra alkalmasnak tartók számában is - nemrég még fej fej mellett álltak -, viszont közel sem annyira, mint amekkora különbség a pártjaik népszerűségében van.

Meddig tarthatnak a fenti tendenciák? - kérdeztük végül Szabados Krisztiántól.

- Nagyon képlékeny a helyzet. Emlékezzünk, alig 24 óra kellett, hogy - két év kormányzást követően - Medgyessy Péter megbukjon... Egy koalíciós szakadás gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra megtörténhet. De lehet, hogy csak 2009-ben. Vagy sohasem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában