Helyi közélet

2007.11.17. 09:06

Most akkor suháng vagy facsemete?

<p>Miskolc - Vajon szabad-e olyan korú fákat elültetni, amelyeket az Északerdő Zrt. Miskolcnak adományozott? Erről zajlik a vita lapunk hasábjain és internetes levelező fórumunkon az Agorán. Érvek pró és kontra.<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/levelek-a-facsemetek-ugyeben/cn/boon-news-em_01-20071116-074004"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><STRONG>Levelek a facsemete ügyében</STRONG></A><A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-eszakerdo-zrt-levele/cn/boon-news-em_01-20071115-032752"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az Az Északerdő Zrt levele</B></A></p>

Ezer suháng Miskolcnak? Ezzel a címmel jelent meg cikkünk szerdán, a címmel F. Nagy Zsuzsanna, az Agorán, lapunk levelező fórumán feltett kérdésére utaltunk. Vajon szabad-e olyan korú fákat elültetni, amelyeket az Északerdő Zrt. Miskolcnak adományozott? (az előzmények keretes cikkünkben.)

A környezetvédő levelére – melyet lapunk internetes levelező fórumára, az Agorára küldött el – az Északerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese reagált, szintén levélben. Kifejtette, minden növényekkel foglalkozó – a kiskertjét művelő is – tudja, hogy a 2-4 éves csemete és suháng viseli el legjobban az átültetés gyötrelmeit, leginkább ezek maradnak meg megfelelő ültetés, locsolás mellett. Még hozzáfűzte, a környezeti tanácsadó ezt nem tudja, és 4-6 méter magas, kertészetben nevelt fát kér számon csemeteként az ajándékozón.

A lényeg elsikkad

Az ajándékozó levelére tegnap újra reagált F. Nagy Zsuzsanna, melyből itt csak részleteket közlünk, a teljes levél a Borsod Online-on olvasható.
„Sajnálom, hogy a facsemeteügyet olyan oldalvizekre terelik, amely révén a lényeg elsikkad.

Környezeti Tanácsadó Irodánkba lakossági kérdések érkeztek, melyek egy részének megválaszolásához kértünk tájékoztatást. Érdemes volt, hiszen megtudhatott a közvélemény néhány dolgot. Megtudhattuk, hogy milyen fajok kerültek elültetésre: magas kőris, korai juhar, madárberkenye, szomorúfűz, törökmogyoró, csörgőfa, közönséges akác. Például több önkormányzat helyi rendelete kimondja már, hogy belterületi ingatlanra akác nem telepíthető. Sajnos továbbra sem tudjuk, hogy az ezer csemete nagyobbik része hová kerül, ha kerül és milyen tervek alapján folyik bármilyen beavatkozás jelenleg a városi zölterületeken.”

Csak továbbnevelésre

A törzsátmérőt illetően utánanéztünk a szakirodalomban, s megkérdeztünk városi kertészeket, amiből kiderül, hogy az erdészeti és a kertészeti csemeték (díszfaiskolai szabvány) megítélése egyszerűen más és más szempontok alapján történik: „Suháng és félsuháng csak továbbnevelésre használható, parkfáknak a legalább 5-8 cm törzskerületet elérő csemeték ültetendők.” (Szerk. dr. Nagy Béla: Díszfák és díszcserjék). A fahiányok pótlására, új fasorok telepítésére a szakirodalom a „8-10 éves, 3-3,5 m magas törzsű fákat” ajánlja. (Kiácz-Szendrői: A zöldfelületek fenntartása). Örülünk tehát, hogy a hozzánk forduló lakosok és saját kérdéseink teljesen megalapozottak voltak.
Az ajándékozás tényét és ajándékozót semmilyen módon nem érintettük negatívan, hiszen a miskolci közterületi fásításoknak van felelős intézményi egysége, amely eldönthette, szakmailag mérlegelhette, hogy él-e a felajánlással és mint olvashattuk, még válogatási lehetősége is volt. Azért is vállaltuk fel a témát, mert a miskolci zöldfelület-gazdálkodás tervszerűsége és kivitelezése egyre gyakrabban felvetődő kérdés.
Mindettől függetlenül magunk is bízunk benne, hogy lesz idejük az akció során elültetett fáknak megnőniük, s mindenkinek azon a szakterületen tevékenykednie, amivel a közjót szolgálhatja.

Orosz Lajos alpolgármester nyílt levele

Orosz Lajos nyílt levelet küldött lapunknak Cserép Jánosnak, az Északerdő Zrt. igazgatójának címezve, amelyben megköszönte a társaság nagyvonalú gesztusát, azaz az ajándékozott ezer darab facsemetét.
„Nekünk fontos, hogy mindenki profitáljon ebből az ajándékból, ezért minden városrészbe telepítünk kis fákat. Hiszem, hogy a miskolciak pontosan tudják, ezt az 1000 db facsemetét valójában ők kapták ajándékba”, írta a levélben.

Az előzmények

Ezer facsemetét ajánlott fel Miskolcnak az Északerdő Zrt. – adta hírül lapunk akkor, amikor a fákból ötvenet a Városgazda Kht. elültetett a Király utcai játszótér köré. A további fák sorsáról a városgazda szakemberei döntöttek. A történtek után F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet Alapítvány Környezeti Tanácsadó Iroda munkatársa írt az Agorára, lapunk levelező fórumára, ebben firtatta, hogy az 1-2 éves suháng mióta nevezhető csemetének. Kérdezte még, hogy milyen szakmai sztenderd szerint lehet ilyen korú és állapotú fákat közterületre kiültetni. Minderről szerdán olvashattak lapunkban. Mint ahogy a Városgazda Kht. illetékesének nyilatkozatát is, aki elmondta, mivel Miskolc ajándékba kapta a csemetéket, bármilyen fajtájú és korú szaporítóanyagot szívesen elültetnek. Ezzel is növelve a fásszárú növényzet darabszámát.
A kiültetendő fák nagysága és előneveltsége pénz függvénye, mondta még, ilyen darabszámú faültetési akcióról pedig nincs tudomásuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában