Helyi közélet

2007.11.14. 13:59

"Mi lesz, ha nem veszik föl?"

<p>Miskolc - A szülők kérdéseire válaszolt szerkesztőségünkben szakértőnk, dr. Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat közoktatási osztályának vezetője. A téma a középiskolai továbbtanulás volt. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/a-kozepfoku-felveteli-eljaras/cn/boon-news-em_01-20071114-012123"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Tudnivalók a felvételiről</B></A> [.doc - 25KB] &#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/szakertoi_tovabbtanulas-2.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A négyes-ötös tanulók biztosan bejutnak valamelyik miskolci gimnáziumba. A szülők kérdéseire válaszolt szerkesztőségünkben szakértőnk, dr. Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat közoktatási osztályának vezetője. A téma a középiskolai továbbtanulás volt, hisz közeledik az írásbeli felvételire történő jelentkezés határideje. Egyik olvasónk abban kért tanácsot, hogy hány gimnáziumot jelöljön meg a jelentkezési lapon. Attól fél ugyanis, hogy ha túl keveset ír be, akkor gyermekét esetleg egyik helyre sem veszik föl.
Dr. Kormos Vilmos válaszából kiderült: először azt kell eldönteni, milyen tagozat érdekli a gyereket. Ezt a tagozatot aztán célszerű bejelölni minden gimnáziumban. A gyermeklétszám csökkenése azonban már érezteti hatását a középiskolákban is, ezért nem kell óriási túljelentkezésre számítani, nyugtatta meg a szülőt a főosztályvezető.

Ha nem jut be

Volt olyan szülő, aki azt kérdezte, a felvételi feladatlapok hasonló feladatokat tartalmaznak-e majd, mint az elmúlt években. Szakértőnk igennel válaszolt. Mint mondta, nem lexikális tudást mér a matematika és anyanyelvi teszt, hanem képességeket. Az elmúlt évek feladatlapjai megtalálhatók az interneten a www.okm.hu  címen. Hasznos, ha a diákok felvételi előtt ezeken gyakorolnak.
Egy édesapa azt szerette volna tudni, hogy mi történik azzal a diákkal, aki egyik középiskolába sem nyer felvételt. A főosztályvezető hangsúlyozta: a tanuló 18 éves koráig tanköteles, ezért az önkormányzat feladata, hogy valamelyik középiskolában elhelyezze. Ha jól tanul, akkor a szakközépiskolák üresen maradt helyeire még van esélye, azonban ha gyenge a tanulmányi eredménye, akkor a kötelező felvételt biztosító intézményben kap helyet. Ez Miskolcon a Diósgyőr-Vasgyári Szakképző Iskola.

Nincs értelme

A következő telefonálónk egy édesanya volt, aki azt kérdezte, van-e esélye gimnáziumba bejutni közepes tanuló fiának. Dr. Kormos Vilmos úgy vélekedett, hogy esély van, meg kell írni a felvételi feladatlapokat. A jelentkezési lapon azonban szakközépiskolát is jelöljenek meg, mert gimnáziumba többnyire négyes-ötös tanulók jelentkeznek.
Egy édesanyának rossz tapasztalatai vannak a protekciózással kapcsolatban. Szakértőnk azonban rávilágított: mára olyan bőséges lett a középiskolák kínálata, hogy gyakorlatilag nincs értelme a protekciónak.

Határidők
December 7. A tanulók jelentkezése az írásbeli felvételi vizsgára
Január 25. Írásbeli felvételi vizsgák a 6 és 8 osztályos gimnáziumokban
Január 26. Írásbeli felvételi a 4 osztályos képzésre
Február 15. Jelentkezési lapok beadásának határideje.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában