Helyi közélet

2007.11.20. 16:45

Lassíts, ha nem is jön a vonat!

<p>Miskolc - A vasúti sínre lassítva kell ráhajtani, hátha... De indokolt-e, mikor szinte biztos, hogy nem jön a vonat?<BR />A Kresz nem tesz különbséget vasúti átjárók között aszerint, melyik mennyire forgalmas.</p>

Léteznek a közutakon olyan vasúti átjárók, ahol valójában nem várható vonat érkezése keresztirányban, tehát az autósnak nem kell tartania veszélytől - tehát tekintettel sem lennie rá. (Gondoljunk a kohászat és gépgyár környéki rég „kihalt” sínekre.) Máshol létezik ugyan még vasúti közlekedés, ám rendkívül ritka. Nem indokolatlan ilyenkor az út-vasút találkozására érvényes Kresz-előírásokat teljes szigorukban érvényben tartani? - kérdezi egy olvasónk, s példának a Miskolcról kivezető 26-os út sajóbábonyi elágazás előtti vasúti átkelőjét hozza fel. Mondván: ott is órák eltelnek napjainkban, mire jön egy-egy vonat, úgymond, mivégre tehát fenntartani a minden kocsira kötelező 40 km/h-ra lassítás szabályát?
- A Kresz nem tesz különbséget vasúti átjárók között aszerint, melyik mennyire forgalmas - reagált a fenti felvetésre a városi rendőrkapitányság illetékese. Molnár Emil osztályvezető-helyettes elmondta, ilyenkor a műszaki biztosítás módjában van eltérés, nem véletlen, hogy például az említett csomópontban nincs sorompó. Az olvasó által említett gond mindazonáltal érthető, de a rendőri vezető szerint hatósági eszközökkel nem kezelhető; csak úgy, ha megszüntethető volna a kereszteződés szintbelisége. (Amire, azaz felüljáró építésére, persze, semmi esély - tehetjük hozzá.)

Sínje válogatja

Bizonyos értelemben nehezíti a helyzetet, hogy ma a vonatok errefelé már nem is menetrend szerint, azaz kiszámíthatóan közlekednek, hanem a teherforgalom aktuális igényei szerint.
Más kérdés, hogy a jogszabályok, így a Kresz is mindig általános szituációkra vonatkoznak, alkalmazni pedig egyedi esetekre kell azokat. Vagyis ahogy Molnár Emil megjegyezte, egy-egy konkrét szabálysértési eljárás keretében az eljáró hatóság enyhítő körülményként értékeli, hogy valamely sínen áthajtva az autós mennyiben veszélyeztette a közlekedés biztonságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában