Helyi közélet

2007.11.29. 20:04

Két ukrán, egy magyar és a csempészett urán

<p>Félkilogrammnyi dúsított uránpor csempészése közben csaptak le három férfire a szlovák határon. Azt feltételezik, hogy volt szovjetúnióbeli államból származhat a por.</p>

Két ukrán és egy magyar állampolgárt fogtak le és vettek őrizetbe a szlovák és a magyar hatóságok még kedden magyar oldalon Lácacsékénél, a szlovák oldalon pedig Perbenyik község közelében - erről Horváczi Emese a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője tájékoztatta portálunkat.

Közös sajtótájékoztatón jelentették be Pozsonyban, hogy dúsított uránium-csempészeket fogtak el közösen a szlovák és magyar hatóságok. Magyar oldalon egy ukrán férfit vettek őrizetbe, és gyanúsítanak radioaktív-anyaggal visszaéléssel és embercsempészéssel. A szlovákok szervezett bűnözés elleni hivatala pedig egy ukrán és egy magyar személlyel szemben jár el. A közös sajtótájékoztatón egyebek mellett elhangzott, hogy összesen 481 gramm, 235-os és 238-as izotópszámú, por halmazállapotú dúsított urán volt a radioaktív anyag. Ebből azonban semmi sem szabadult a környezetbe. Az anyag Szlovákiában van, és szakértőik vizsgálják. A tettesek grammonként 3500 dollárét akarták eladni az uránt. A vevőkről azonban egyelőre semmit nem lehet tudni. Mint ahogy azt sem, hogy honnan hozták be Magyarországra. Azt feltételezik, hogy volt szovjetúnióbeli államból származhat a por.
Hivatalosan meg nem erősített információ szerint a por sugárzása ugyan nagyobb a természetes háttérsugárzásnál, de igazából nem különösen veszélyes. Palira akarták venni vele a vásárlót.

Kapcsolódó:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában