Helyi közélet

2007.11.09. 07:46

Kilátótorony az Avason – kilőve

<p>Miskolc - A tervtanács döntött. És döntése – alighanem – megmásíthatatlan. Legalábbis: nem másítják meg.</p>

A Rákóczi-kilátó alapkőletétele – ünnepélyes zászlófelvonással, polgármesteri köszöntővel – kedden, a fejedelem születésnapján volt a miskolci Avas-tetőn. A kilátó magánpénzből épül meg.
A kilátó – úgy tűnik – nem épül meg. (A fenti híradás március 29-én jelent meg az Észak-Magyarországban az alapkőletételről.) Egy „költői” kérdés a tervtanács állásfoglalásából: szabad-e az Avas-tetőn kilátók sorát létrehozni...? Idézet még: „Ha kilátót akarunk építeni, akkor nem itt, és nem ezt (ideiglenes volt), hanem a Szeghalmy-féle szerkezetet lenne jó újraépíteni...”
Az állásfoglalás záró sorai: „... a Miskolciak az Avasért Alapítvány kezdeményezése – Rákóczi emlékhely felállítása – pozitívum, de nem kilátótorony formájában. Másolás, hasonlóság, hitelesség kell. A tervtanács a kilátótorony megvalósítását nem ajánlja...”

Miközben a tervtanácsi állásfoglalásban magának a hajdani Rákóczi-kilátónak – mármint felállításának – ténye is megkérdőjeleződik, ezt írja róla Dobrossy István, a megyei levéltár igazgatója, aki – túlzás nélkül – Miskolc múltjának legjobb ismerője: „Mivel bő évszázada annak, hogy az első (gerendából ácsolt) kilátót felállították az Avas-tetőn, annyira kiesett a köztudsatból, hogy sokan kételekednek abban, hogy egyáltalán volt-e ilyen, vagy csak szándék maradt. Minden kétséget kizár az a miskolci képeslap, amely néhány éve került a levéltárba. A rányomtatott szöveg is figyelmet érdemel, de nem ez a perdöntő. (A felirat a következő: Rákóczi-torony az Avas tetején, majd a kép alján: "Emeltette Miskolcz városa a II. Rákóczy Ferencz hamvainak hazahozatal alkalmából".)... A képeslap tulajdonosa - az utókor megnyugtatására - a képeslap jobb sarkába feljegyezte, hogy "Építtetett 1906. okt. 15., Lebontatott 1907. júl. 15."...”
A továbbiakban Dobrossy István értetlenségének ad hangot a tervtanácsi állásfoglalással kapcsolatban, kárhoztatja a döntéshozókat. Mint írja: „... előbb nemet kell mondani, mert az a biztos, aztán majd meglátjuk, hogy mi történik, mert azért úgysem kell felelősséget vállalni.”
Az alapítvány által felállítani szándékozott kilátót  Puskás Péter tervezte, az alapkövet  Káli Sándor polgármester tette le.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában