Helyi közélet

2007.11.07. 14:46

Hány bőrt lehet lehúzni egy halottról?

<p>Miskolc - A nem találta felesége hamvait című cikkhez szólt hozzá Árvai Attila, edelényi olvasónk, aki ezt kérdezte: egy halottról hány bőrt lehet lehúzni?</p>

A nem találta felesége hamvait című cikkhez szólt hozzá Árvai Attila, edelényi olvasónk. ,,A feleségem nagyszülei az egyik budapesti köztemetőben vannak elhamvasztva. A 25 év letelt, ezért a hosszabbítás érdekében kerestük a Fővárosi Temetkezési Rt.-t. Közölték, hogy a területet felszámolják, a benne lévő sírok megszűnnek, aki akarja az exhumálás után újra eltemetheti hozzátartozóját, akciósan 200 ezer forint körüli összegért. Az rt. semmilyen költséget nem vállalt át, tudtunkra adta, hogy a terület az övéké, azt csinálnak vele amit akarnak. Egy halottról hány bőrt lehet lehúzni?" – kérdezte olvasónk.
Hasonló esetben mi történik Miskolcon? – tudakoltuk Józsa Istvántól, a Miskolci Városgazda Kht. Temetőgondnokságának vezetőjétől.
– A lejárt sírról a hozzátartozó értesítést nem kap. Olyan ez, mint például a személyi igazolvány, amelynek érvényességére tulajdonosának kell ügyelnie. A temetők kezelőinek azonban a hirdetőtáblán és országos, valamint helyi lapokban fel kell hívniuk a rendelkezők figyelmét az esetleges lejáratra. A területfelszámolásról annyit, hogy ebben az esetben a törvény szerint már kötelező értesíteni az ügyben eljárásra jogosult hozzátartozót. De csak akkor, ha a sírhely fölötti rendelkezési jog még nem járt le! A legfontosabb a megegyezés, a korrekt eljárás, ellenkező esetben hosszadalmas jogi procedúra következhet. Ha pedig egy sírt úgy szüntetnek meg, hogy – például elérhetetlenség esetén – előzőleg nem tudtak egyeztetni a rendelkezővel, mindent dokumentálni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában