Helyi közélet

2007.11.18. 16:49

Hamarosan elkészül az ősfák kiállítóterme

<p>Miskolc - Várhatóan már december elején kiállítják a miskolci ősfákat a helyi múzeum mögött speciálisan kialakított helyen, az építkezés ugyanis a finisbe érkezett.</p>

Különféle adományokból már több mint 30 millió forint jött össze a különleges ciprusok megmentésére és még 12 millió hiányzik. Ha ezt nem tudják támogatásból összegyűjteni, akkor a múzeum fizeti ki.

Finisébe érkeztek a munkálatok, hogy ki lehessen állítani a nyáron feltárt 8-10 millió éves mocsári ciprusfákat. Az épület már kész van, ahol később majd meg lehet nézni a különleges növényeket, most még a speciális acél tárolóedények elkészítése van hátra. Bár ehhez - viszonylag hosszú - közbeszerzési eljárást kellene kiírni, a múzeum vezetősége bízik abban, hogy a különleges helyzet miatt gyorsan befejezik - mondta el a Független Hírügynökségnek Veres László, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Hozzátette: ha minden jól megy, december elején már be tudják emelni a fákat a végleges helyükre egy speciális cukros oldatba - hogy a növények szerkezete megerősödjön - és onnantól kezdve a kiállító teremben az érdeklődők is megnézhetik azokat.

Veres László elmondta, hogy eddig különféle adományokból már több mint 30 millió forint gyűlt össze. Kaptak pénzt az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, különféle cégektől és magánszemélyektől. Az elmúlt héten Miskolc önkormányzata például kétmillió forintos támogatást szavazott meg. Jelentős összeg gyűlt össze abból is, hogy a törmelékeket restaurálták és a kis fadarabokat díszdobozban támogatás fejében odaadták bárkinek. Volt, aki a minimális 500 forintot fizette ki érte, volt azonban aki 20 ezer forintot adott. Eddig kétezer darab kelt el a kis emlékekből, ezen kívül még újabb ezret tudnak készíteni.

Az igazgató elmondta, hogy még 12 millió forintra lenne szükségük az építkezés befejezéséhez. Egyelőre van minisztérium ígéret a pénz kifizetésére, ha azonban ez nem jön össze, akkor a múzeum saját költségvetéséből gazdálkodja ki az összeget.

Veres László hangsúlyozta, hogy a fákat közben folyamatosan ellenőrzik, egyiknek sem esett eddig baja.

A 8-10 millió éves mocsári ciprusokra júliusban bukkantak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A 2-3 méter széles és egykoron 70 méter magas fák maradványait a Mátrai Erőmű bükkábrányi bányájában meddőtakarítás közben találták meg 60 méterrel a föld alatt. A leletek egy részét Ipolytarnócra vitték kiállítani, a négy legjobb állapotban lévő pedig Miskolcra került tudományos vizsgálatra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában