Helyi közélet

2007.11.28. 14:53

„Ne csökkentsék, növeljék!"

<p>Miskolc - A tanárok tiltakoznak, a minisztérium cáfol. Veszélyben a kémia-, fizika- biológiaórák? Néhány nap alatt több ezren írták alá az óraszámcsökkentés elleni petíciót.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/az-okm-kozlemenye/cn/boon-news-em_01-20071128-015224"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az OKM közleménye </B></A>&#160;<a href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-term.tud.ora.olvaso_flv.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></a></p>

Néhány nap alatt több ezren írták alá azt a két petíciót, amelyekkel a kémia-, a biológia- és a fizikaóraszámok csökkentése ellen akarnak tiltakozni, írja az egyik országos napilap. Az oktatási tárca honlapján csak pár napja olvasható a kerettantervekről szóló jogszabálytervezet, a pedagógusok és a szakemberek azonban máris tiltakoznak ellene. Sok pedagógus és szakértő úgy véli: ésszerűtlen, ellentmondásos és társadalmilag is káros lenne a fizika, a kémia illetve biológia tantárgyak óraszámait csökkenteni, épp ennek az ellenkezője lenne indokolt. A szaktárca szerint szó sincs arról, hogy kötelező jelleggel csökkentenék ezen órák számát.
A miskolci igazgatók is az aláírásgyűjtőkkel értenek egyet.

Katasztrófa lenne

Veres Pál, a Földes Ferenc Gimnázium igazgatója nagyon fontosnak tartja az iskolák odafigyelését. Mint mondta, a kerettanterv a minimum óraszámokat állapítja meg, amitől el lehet térni. Azonban ha minden gimnázium erre a minimumra „állna be", annak katasztrófa lenne a következménye, az a természettudományos és a műszaki képzést teljesen megbénítaná. A kormányzati program pedig ennek épp az ellenkezőjét tartalmazza. Az igazgató rámutatott: nem csupán a műszaki szakemberek képzésével van probléma hazánkban, hanem a tanárképzéssel is. Nagyon kevesen akarnak természettudományos szakos tanárok lenni.

Elfogadhatatlan

Már a jelenlegi helyzet is elfogadhatatlan a természettudományos tantárgyak oktatása terén - fogalmazott Péter Barnabás, a Diósgyőri Gimnázium igazgatója. - Érthetetlen ez az irány, hiszen az uniós országokban is a műszaki és természettudományos tárgyakat erősítik, hiszen az innováció alapja a megfelelő kutatóbázis és műszaki szakembergárda. Egy uniós konferencián hangzott el: Európának enélkül nincs esélye az ázsiai ipari nagyhatalmakkal szemben.

Péter Barnabás is megemlítette, hogy hiány van jól képzett műszaki szakemberekből, de hiány van jól képzett műszaki tanárokból is. Pedig a középiskolának az lenne a feladata, hogy megfelelő alapképzést nyújtson a későbbi egyetemi tanulmányokhoz.

Szó sincs róla

A szaktárca közleményben cáfolja az óraszámcsökkentést:
„A jelenlegi kerettantervi rendelet tervezete az óraszámok és a tartalom tekintetében sem kötelező az iskolák számára, hiszen attól a helyi igényeik alapján eltérhetnek, így akár növelhetik is az óraszámi arányokat, vagy akár csökkenthetik a helyi igényeik, elvárásaik alapján. A jelenlegi kerettantervi tervezetben megtalálható természettudományos óraszámoknál magasabb óraszámok is találhatók egyes jóváhagyott kerettantervekben.
A szóban forgó tervezetben található gimnáziumi óratervi tábla már egy 2003-as OM rendeletben is szerepel, tehát szó sincs arról, hogy a tárca kötelező jelleggel csökkenti most ezen tárgyak óraszámait, hanem csupán egy olyan megoldási módot mutat be, amely már 2003-ban is éppen ezeket az óraszámokat tartalmazta a természettudományos óraszámok vonatkozásában."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában