Helyi közélet

2007.11.09. 06:50

Adóból már így is elég sok terheli a lakosságot

<p>Edelény, Gönc, Mezőkövesd, Sajószentpéter, Tiszaújváros - &#160;A megkérdezett önkormányzati vezetők többsége abban bízik, hogy a parlament nem fogadja el az ingatlanadót. A lakosság amúgy sem lenne képes kifizetni azt.</p>

Tállai András, Mezőkövesd polgármestere országgyűlési képviselőként talán az egyik legtöbb információval rendelkezik az ingatlanadóval kapcsolatos készülőben lévő törvényről. Mint mondta, nagyon valószínű, hogy a törvénytervezet jelenlegi formájában nem valósul meg. Van ugyanis egy módosítójavaslat, amely szerint 2009 után sem lesz kötelező az értékalapú ingatlanadó kivetése, és ezt – úgy tűnik – el is fogadja majd a parlament a hétfői szavazáson. Mezőkövesden jelenleg területarányos építményadót fizetnek a vállalkozások, és a fentiek figyelembevételével az önkormányzat nem is tervez változtatást.

Teher lenne

Gönc polgármesterének, Molnár Jánosnak is hasonló a véleménye: „Meglátásom szerint ezt nem fogják a hónap végén elfogadni, másrészt nem lehet már terhelni a lakosságot, biztos, hogy sok lesz az olyan önkormányzat, aki nem veti majd ki ezt a terhet, így mi sem” – mondta érdeklődésünkre.

Dr. Faragó Péter országgyűlési képviselő, Sajószentpéter polgármesterének véleménye egyértelmű: „Az ingatlanadó s dolgok egyáltalán nem érinthetnek minket, mert városunk olyan rossz helyzetben van. Ekkora munkanélküliség mellett eszembe se jut bevezetni az értékalapú ingatlanadót. Nem fogom nehezíteni az itteni emberek egyébként sem könnyű helyzetét.”

Sokféle van már

Nincs ilyen elképzelése az edelényi képviselő-testületünknek sem. Baranyi Ferenc, az edelényi polgármesteri kabinet főtanácsosa elmondta: „Sokféle adó létezik már, a lakosságnak éppen elég terhet jelent ezek kifizetése.
Tiszaújvárosban azt tudtuk meg, hogy – amennyiben döntés születik az ingatlanadó ügyében – a képviselőtestület napirendre tűzi megtárgyalását. Egyelőre ennyit lehet tudni.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában