Helyi közélet

2007.11.15. 15:02

12 ezer darab készült az emlékérméből

<p>Sárospatak - A Magyar Nemzeti Bank „Árpád-házi Szent Erzsébet születésének 800. évfordulója” elnevezéssel 5000 forint névértékű, ezüst emlékpénzt bocsátott ki Sárospatakon. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/12-ezer-darab-keszult-az-emlekermebol/cn/boon-news-em_01-20071115-024911"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Az MNB 2007-es emlékérme-programja</B></A> [.pdf - 387KB]</p>

Az érmét a Pénzverő Zrt. mintaboltjaiban vásárolhatják meg az érdeklődők, valamint a kibocsátás helyszínén, a sárospataki Szent Erzsébet Házban.

Erzsébet tovább él

Az ünepélyes eseményen, a sárospataki Erzsébet Házban  Kuklay Antal, a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény vezetője méltatta Árpád-házi Szent Erzsébet életét és tanításait, majd dr. Szabó Irén, a sárospataki Szent Erzsébet Társasaág elnöke ismertette a jubileumi Szent Erzsébet Év eddig lezajlott eseményeit, hozzátéve, hogy a rendezvények látogatottsága, az érdeklődés azt bizonyítja, Szent Erzsébet tovább él az emberek szívében.
Az ezüst emlékérmét  Szöllőssy Enikő szobrászművész tervezte, aki elmondta, az érme hátoldalán a szenttel kapcsolatos legismertebb legenda elevenedik meg: a középmezőben Árpád-házi Szent Erzsébet látható a híres „rózsacsodára” emlékeztető rózsákkal, a bal kezében kenyércipóval.
Árpád-házi Szent Erzsébetet 24 éves korában bekövetkezett halála után 4 évvel, 1235-ben IX. Gergely pápa szentté avatta.

Az emlékérme
Az emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm. Az érméből összesen 12 000 darab készül, ebből 8 000 tükörfényes (proof) kivitelben.
Ahol kapni lehet
Az ezüst emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 38.), illetve az MNB Látogatóközpontjában üzemelő érmeboltjában (Budapest V., Szabadság tér 8-9.), valamint a kibocsátás helyszínén, a Szent Erzsébet Házban (Sárospatak, Szent Erzsébet u. 13.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában