Helyi közélet

2007.09.20. 16:18

Félezer „fekete” vagyonőr

<p>Közel 500 dolgozóját feketén alkalmazta régiónkban egy 8 cégből álló cégcsoport. Ezzel a számmal az elmúlt évek egyik legnagyobb fogása volt az őrző-védő tevékenységet folytató cégcsoport.<A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/id_n_is_a_feketemunka_kisz_r_se_a_c_l.pdf"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Idén is a feketemunka kiszűrése a cél</B></A> [.pdf - 55KB]</p>

Az Észak-magyarországi régió három megyéjében – így borsodban is – tevékenykedő 8 cégből álló cégcsoportra az adóminimalizálók ellenőrzése során bukkant az adóhivatal. A vagyonvédelmi szolgáltatásokat kínáló cégcsoport 2005-ben alakult, közel félezer dolgozóját illegálisan alkalmazta, róluk az adóhivatal lényegében nem tudott, hiszen semmiféle járulékot nem fizettek utánuk. A meg nem fizetett járulék és adó mértéke eléri a 187 millió forintot, a gazdasági csoportot emiatt várhatóan 154 millió forintra büntetik.

Nem árulják el

Tóth István Ferenc, az APEH regionális igazgatóságának sajtószóvivője lapunk kérdésére elmondta: az adó- és járulékterhek kikerülése érdekében egy olyan „szabályszerűnek látszó” konstrukciót hoztak létre, amelyben szándékosan megbonyolított alvállalkozói láncolatban elveszett a személyeket foglalkoztatók kiléte.

– A cégcsoporton belül egymásnak számláztak őrző-védő tevékenységgel kapcsolatos szolgáltatást, úgy, hogy a legtöbb cégnek nem volt dolgozója, s a számlázások mögött nem állt tényleges tevékenység. Ahol pedig ténylegesen volt munkavégzés, ott az alkalmazottak nem voltak bejelentve – tudatta.
Elmondta: a cégcsoportnak sok bejegyzett telephelye van a régióban és őrző-védő tevékenységet is számos objektumnál lát el.
A szóvivő kérdésünkre elmondta: a cégcsoportot alkotó 8 cég, különböző adószámon, néven tevékenykedik, de gazdasági kapcsolataik, tulajdonosi átfedései összekötik ezeket.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában