Visszaélés

2024.06.11. 09:50

Újabb fejlemények a "cipős" ügyben

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság fogott el több személyt a gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalásokban érintettek közül, többek közt egy szendrői asszisztenst is.

Forrás: Police.hu

Többször adtunk már hírt arról, hogy több mint másfél évvel ezelőtt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt indult eljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál (KR NNI). Az érintett cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat. Az ügyben a KR  NNI-n kívül több vármegyében is folynak eljárások. Az egyes nyomozócsoportok – az NVSZ-szel közösen – gazdasági társaságonként vizsgálják a költségvetést károsító bűncselekményeket.

A Borsod vármegyei nyomozók szerveztek akciót NNI-s kollégáikkal június 4-én Fehérgyarmaton, Rakamazon, Nyíregyházán és Galvácson. A kutatások során informatikai eszközöket, elektronikus adatokat, pénzt és orvosi vényeket foglaltak le. Az ügyekben szerepel egy rakamazi cég, amely gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A kft. 2021 és 2022 között jogosulatlanul igényelt vissza közel 15 millió forint állami támogatást a NEAK-tól.

A cég képviselője a gyanú szerint egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Borsod vármegyei egyesület 139 tanulójának egészségügyi adatait szerezte meg arra hivatkozva, hogy szociális alapon ingyen biztosítanak majd gyógycipőt a részükre. Az így megszerzett adatokat átadta a fehérgyarmati ortopéd szakorvosnak, aki úgy írt fel vényre gyógycipőket a 18 éven aluli fiatalok részére, hogy nem vizsgálta meg őket, sőt nem is találkozott velük. A személyes adatok ugyan valódiak voltak, de az érintetteknek nem volt tudomásuk a vényfelírásról, a gyógytermékekre pedig nem volt szükségük.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki mind a négy elkövetőt – a cég két képviselőjét, az ortopéd szakorvost, valamint az asszisztensét – költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Mindannyian szabadlábon védekeznek.

A cipős ügycsoportnak jelenleg 74 gyanúsítottja van: 29 orvos, 21 cégvezető, 12 alkalmazott, 6 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában