Online csalás

2024.05.14. 16:54

Ezzel a trükkel csalták el egy kazincbarcikai nő 6 millió forintját

Egy kazincbarcikai sértett számlájáról az AnyDesk program letöltetésével közel 6 millió forintot vett le egy álbankár. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A fotó illusztráció

Fotó: richardjohnson

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, csalárd módon megszerezni a pénzüket.

Megtörtént eset

Csalás miatt folytat nyomozást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. Egy kazincbarcikai nőnek egy álbankár telefonbeszélgetésük során 2024. április 26-án 1 millió forint nyereményt ígért. A csaló az asszonynak elmondta, hogy a sorsoláson nyert pénzt csak úgy kapja meg, ha telepíti az AnyDesk programot az otthoni számítógépére. A letöltést követően az álbankár közel 6 millió forintot utalt át egy ismeretlen számlára.

Az ügyben a nyomozás jelenleg is folyik - tudta meg a boon.hu.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is. 

  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártyája és a netbanki belépési adatait!
  • Ismeretlen eredetű programot soha ne telepítsen fel vagy töltsön le a számítógépére, illetve a telefonjára, bárki is javasolja azt Önnek!
  • Legyen gyanús, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy magyartalan, helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánl kedvező üzleti lehetőséget!
  • Ne bízzon ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban, legyen gyanakvó, főleg, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetik!
  • Ha bajba került, azonnal értesítse a pénzintézetet, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában