Ezt tudni kell!

2024.02.10. 16:00

Ezt kell tenni, ha zebrával találkozunk

Az elmúlt napokban több gyalogoselütés történt Miskolcon és Szerencsen is. Minden esetben folyamatban vannak a rendőrségi eljárások a felelősség megállapítása érdekében.

A zebrán áthaladónak elsőbbséget kell adnia az autósnak. Ez nem lehetőség, hanem kötelező!

Fotó: MW

Legutóbb Miskolcon, a Szentpéteri kapuban ütöttek el egy gyalogost, aki már majdnem átért a zebrán. Napokkal ezelőtt pedig a belvárosban sodortak el két nőt a gyalogátkelőhelyen. Szerencsen pedig az elmúlt napokban szintén két hasonló jellegű baleset is történt. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság (MVBB) a hasonló esetek elkerülése érdekében osztott meg intelmeket a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség Facebook oldalán a zebrán való átkelés szabályairól. Danyikó Zoltán r. törzsőrmester az MVBB titkárának összefoglalója szerint: 

A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt - nem rajta, nem félig rálógva - meg is tudjon állni.

„Mindig figyelni kell a karosszéria okozta esetleges holttérre, tekintetünket vezessük végig az átkelő egészén, mert nem csak a hozzánk közelebbi oldalról, hanem a távolabbiról – balról - is érkezhetnek gyalogosok, akiknek szintén elsőbbséget kell biztosítanunk. Nem sok szabály, de be tartásuk életeket menthet!” – tette hozzá még a szakértő.

Ezeket tudni kell!

  • A kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművekkel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Nem lehet, nem ajánlott, hanem kell!
  • A zebrát a járművezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.
  • Minden figyelemelterelő tevékenység (telefonálás, étkezés, sminkelés) elvonja a sofőr figyelmét, ami sok esetben életveszélyes szituációkat eredményezhet.

A Miskolcon történt egyik balesetet a helyi közösségi oldalon is posztolták, ahol a feltételezett elkövető felkutatására tettek kísérletet, osztotta meg Facebook oldalán a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség. Jelezték, hogy az ügyben folyik a büntetőeljárás a Miskolci Rendőrkapitányságon, ennek végén pedig az igazságszolgáltatás fogja meghozni döntését az elkövetővel szemben.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában