Borzalmas!

2023.09.29. 09:39

A fürdőkádban fojtotta meg idős, mozgáskorlátozott édesapját

A fürdőkádba fektetve egyik kezével száját és orrát befogta, másik kezével a nyakát addig szorította, amíg az apja megfulladt.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: nito

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte egy férfit azzal, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet szerint az egyedül élő idős ember egészségi állapota 2016. évtől folyamatosan romlott, 2021. februárjára önellátásra képtelenné vált, ellátásra szorult. Ezért a fia, aki élettársával és annak gyermekével lakott egy kétszobás lakásban, magukhoz vette beteg édesapját.  

2021. március 16-án délután a fiú édesapját kerekesszékkel eltolta a gyógyszertárba, majd hazafelé tartva összetalálkoztak több ismerősükkel, akiket meghívtak italozni. A vendégek távozása után a fiú kettesben maradt apjával. Az ittas férfi levetkőztette az idős férfit, akit először az arcán és orrán bántalmazott, majd a fürdőkádba fektetve egyik kezével a száját és orrát befogta, másik kezével pedig a nyakát addig szorította, amíg az megfulladt. 

Felmentésért fellebbeztek 

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek. Az ügyészség tudomásul vette az érdemi határozatot. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az ítélet helybenhagyását indítványozta a többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A többszörösen büntetett előéletű vádlott minden méltányolható indok nélkül, önhibából eredő ittas állapotban valósította meg az egészségi állapota miatt védekezésre képtelen édesapja sérelmére a kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a kiszabott büntetés enyhítésére nincs törvényes indok, ezért az ítélet helybenhagyását indítványozta.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában