Lopás

2023.07.08. 20:45

Pénteki csalók csaptak le a bankszámlákra!

Befektetés ígéretével vesznek le milliókat a megtévesztett sértettek számlájáról azok a csalók, akikkel szemben az Edelényi Rendőrkapitányság folytat nyomozást.

Boon.hu

Forrás: Shutterstock

Érdekes, hogy az elmúlt három esetben péntek délután indították a bankitranzakciókat, amelyekkel kihúzták áldozataik zsebéből a pénzt, tájékoztatott a vármegyei rendőr-főkapitányság az információs portálján.

De vegyük át tételesen a csalók módszerét a megoldókulccsal együtt:

Kedvező befektetés hirdetése egy közösségi oldalon, egy jól prosperáló cég nevében, ahol egy internetes elérhetőséget is megadnak. Az érdeklődő rákattint a linkre, ahol elkérik a telefonszámunkat. „Mária” telefonál, hogy a befektetésről tájékoztatást ad, nagyon megnyerő módon, majd küld egy újabb internetes elérhetőséget. A link megnyitása után elkérik a bankkártya összes adatát, még a CVC kódot is.

Egy úgynevezett analitikus elmondja, hogy az anydesk alkalmazást hogyan kell letölteni a számítógépre, illetve a telefonra. Ezek után az az ismeretlen már át is vette az irányítást a számítógép felett. Utalást elindította és leemelte a pénzt számláról. A pénzintézet pedig jelezte, hogy az ügyfél forduljon a rendőrséghez, tegyen feljelentést.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait megfogadva biztosan nem válunk a csalók áldozataivá:

Mielőtt olyan tevékenységbe kezd, amihez nem ért kérje ki hozzáértők segítségét. Ha lehet keressen fel ezzel foglalkozó céget, de legalább olvasson utána a folyamatnak!

A csodás lehetőségeket ne a Facebook hirdetésektől várja, hiszen bárki adhat fel bármilyen tartalmú hirdetést a felületen, ha kifizeti a díját!

Ne feledje csak az az adata lopható, „halászható” el, amit ön ad meg, illetve amihez ön ad hozzáférést!

A személyes és banki adataira csak ön tud vigyázni!

Ha befektetési tanácsadóra bízza pénzügyeit azt csak személyes találkozót és szerződés aláírását követően tegye, miután leellenőrizte a személyt és a céget!

A lakása kulcsait sem bízza ismeretlenekre, a pénzügyeivel se tegye!

Ha bárki a banki adataira kíváncsi azt tiltsa le, szakítsa meg vele a kapcsolatot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában