Akár húsz évet is kaphat

2022.03.18. 08:22

Strómanokra csapott le a NAV - Vádemeléssel zárult a borsodi bűnszervezet ügye

A költségvetésnek több mint 4 milliárd forint kárt okozó borsodi bűnszervezet ügyét vádemelési javaslattal adta át az ügyészségnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Fotó: Shutterstock/Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A gyanú szerint egy Miskolc környéki férfi legális üzleteinek bevételeit csökkentette az általa létrehozott cégháló fiktív számláival. A strómanok vezette kamucégek valós tevékenységet nem végeztek, a nekik – teljesítés nélkül – átutalt összegek végül készpénzben a bűnszervezet irányítójához kerültek vissza.

 

A bonyolult hálózatot irányító bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban a NAV miskolci nyomozói összesen húsz helyszínen foglaltak nagy mennyiségű készpénzt, ingatlanokat és bankszámlapénzt. Zár alá vették továbbá a gyanúsítottak, illetve az érintett cégek ingatlanvagyonát, valamint hat gazdasági társaság jegyzett alaptőkéjét. Összesen másfél milliárd forintnyi vagyont sikerült vagyonbiztosítással visszaszerezni a bűnszervezettől.

 

A NAV vádemelési javaslattal küldte meg a nyomozás iratait a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek. A 11 gyanúsított bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és közokirat-hamisítás miatt akár húsz évet is kaphat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában