kábítószerhelyzet

2020.11.11. 20:00

Határozott fellépéssel a drog ellen

A helyi közterület-felügyelet és a rendőrség is kiemelten kezeli a kábítószerhelyzetet.

Horváth Imre

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Az elmúlt években a hírekben és a rendőrségi munkában is középpontba került a közterületi droghasználat. Miskolcon, de a megye több más településén is rendszeresen fordultak elő pszichoaktív anyagtól kába emberek. A rendőrség a Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálásával hosszú nyomozás, megfigyelés után összehangolt akcióban kezdte meg a megyénkben működő hálózatok felszámolását és a kábítóanyagokat terítő bűnözők elfogását, amelyről idén többször is hírt adtunk. Nemcsak a rendőrség dolgozott azonban a közterületi droghasználat ellen, hanem például a Szikszó Városi Közterület-felügyelet is, derült ki a napokban megjelent beszámolójukból.

Folyamatos szankciók

Mint írták, a város közterület-felügyeletének figyelmét sem kerülte el a 2018–2019-es években rohamosan növekvő „drogos” probléma, melyet túlnyomórészt a pszichoaktív szer beszerzése érdekében Szikszóra a megye egyéb településeiről érkező fiatalok generáltak.

„Sajnálatos módon az itt beszerzett »anyagot« nem hazatérve fogyasztották el, hanem már a beszerzési hely és a lakhelyük megközelítéséhez szükséges közforgalmú buszmegállók vagy a vasútállomások valamelyike között. A magatartással és a látvánnyal közfelháborodást, megbotránkozást, félelmet keltve. Kis számban helyi lakosok is fogyasztják a fent említett szereket, sajnos a fogyasztási procedúrájuk semmiben sem tér el a vidéki fogyasztóktól, megállókban, közterületeken fogyasztják el a megvásárolt anyagot. A fogyasztók kiléte a közterület-felügyelet számára néhány hét alatt ismertté vált, és nagy odafigyeléssel, alapos munkával a legtöbbjüket már a városba érkezésük pillanatától figyelemmel kísérték, és sok esetben még a szer megvásárlása előtt, de legalább az elfogyasztása előtt nyomatékosan felkérték a város elhagyására, amit ha a szolgálat engedte, személyesen kísértek figyelemmel” – tájékoztatott a közterület-felügyelet.

A vidéki fogyasztók legtöbbje a sorozatos bírságok és a folyamatos rendőrségi és közterület-felügyelet részéről érkező figyelem miatt már nem látogatja Szikszót, de valamelyest alábbhagyott a helyi fogyasztók vásárlási kedve is. A közterületi fogyasztás így a 2020-as év közepére jelentősen csökkent.

Rejtekhelyeiken is

A közterület-felügyelők igyekeztek a kábítószer-fogyasztók rejtekhelyeit is felkutatni, megakadályozva ezzel, hogy bódult állapotban induljanak útnak. Megfelelő szankciót alkalmaztak, szükség esetén pedig mentőt hívtak vagy a rendőrséget értesítették. A közterület-felügyelet dolgozói fontosnak érzik, hogy ezen a területen előrelépés történjen, és a jövőben is nagy erőt fordítanak arra, hogy Szikszó közterületei az ilyen zavaró viselkedéstől mentesek, nyugodtak, biztonságosak legyenek. Egyben kérik a lakosságot is, hogy elérhetőségeiken keressék őket, ha bármilyen közterületet érintő észrevételük, bejelentenivalójuk van.

Érdeklődtünk a megyei rend­őr-főkapitányságon is, hogy mit lehet tudni a szikszói, valamint a városhoz kapcsolódó drogfogyasztásról, illetve az az elleni fellépésről, melynek kapcsán arról tájékoztattak, a Magyar Rendőrség, így a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is elkötelezett a kábítószerekkel és az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatosan elkövetett bűncselekmények visszaszorításában. A rendőrség folyamatosan monitorozza és figyeli a kábítószerrel kapcsolatos folyamatokat.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy kábítószerekhez és az új pszichoaktív anyagokhoz köthető visszaélések, a terjesztésük főleg a nagyobb városokra jellemző, míg fogyasztásuk a kisebb településekre is. A rendőrség a felderítő munkája mellett e területen is együttműködik a társszervekkel a drogok, kábító hatású anyagok fogyasztásából jelentkező problémák visszaszorításában. A nyomozók így nemcsak felderítéseik alapján, de a polgárőrség, városi rendészek és az állampolgárok jelzései alapján is több terjesztőt elfogtak a közelmúltban. Hasonló nyomozati cselekmények továbbra is várhatóak a megye minden területén, ahol jelen van vagy koncentrálódni látszik a bódító hatású anyagok okozta negatív jelenség.

A közös küzdelem egyik eredménye, hogy az Encsi és a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói augusztus 13-án a reggeli órákban összehangolt akció során a főkapitányság bevetési egységeinek bevonásával Szikszón két személyt fogtak el. A megalapozott gyanú szerint az elfogott személyek a környékbeliek részére új pszichoaktív anyagot adtak el. A gyanúsítottaknál megtartott kutatás során az egyik lakásban a rendőrök kábítószergyanús anyagokat és az értékesítéshez szükséges segédeszközöket is lefoglaltak.

Kétséges összetételűek

A rendőrség tájékoztatási kötelezettségéhez tartozik, hogy felhívja arra a figyelmet, hogy az új pszichoaktív szerek mindig kétséges összetételűek és eredetűek, ezért élettani hatásuk kiszámíthatatlan, használatuk akár tragikus kimenetelű is lehet. A rendőrségi tapasztalatokhoz tartozik még, hogy a bódultságot sok esetben nemcsak kábítószerek, új pszichoaktív anyagok okozzák, hanem a kereskedelemben kapható, így tiltólistán nem szereplő szerek is.

Az elmúlt időszakban több rendőri akciót hajtottak végre kollégáik, az elfogásokról több esetben is beszámolt a rendőrség.

(A borítóképen: Akcióban a rendőrök: elfogás Szikszón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában