emberölési kísérlet

2020.11.11. 16:27

„Belső hangra” hivatkozva késelte meg édesanyját

A Miskolci Törvényszék emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a vádlottat, emiatt 7 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki vele szemben, s a közügyektől is 7 évre eltiltotta.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a garázdaság miatt korábban már többször büntetett fiatal vádlott édesanyjával egy borsod megyei községben élt közös háztartásban. 2018 decemberében, délidőben az anyja ebédet főzött, mialatt a vádlott egy könyvet olvasott. Egyszer csak felállt a kanapéról, és az anyja háta mögé lépve egy 10 centiméter pengehosszúságú késsel – minden előzetes vita vagy egyéb ok nélkül – egymás után háromszor közepes erővel orvul megszúrta a gyanútlan asszonyt. „… én vagyok az édesanyád, ne bánts! – kiáltott fel a sértett, mire fia a sorsára hagyva kiszaladt a házból. Az erősen vérző, életveszélyes állapotú sértett a szomszédjától kért segítséget, aki nyomban értesítette a rendőrséget, és a hatóság az elkövetőt rövid időn belül elfogta.

A vádlott gyanúsítotti kihallgatásakor a bűntett elkövetését beismerte, vallomásában azonban lényegében azt állította, hogy „egy belső hang” hatására, cselekedett. A törvényszék a hirtelen támadt félelemérzetre hivatkozó védekezést nem fogadta el, mivel az igazságügyi elmeorvos szakértők aggálytalan véleménye szerint a „belső hangra” való hivatkozás a terhelt pszichés állapotával nem magyarázható. A szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a vádlott esetében nem mutatható ki olyan tudatzavar, kóros elmeállapot, vagy bármilyen kóros eltérés, mely a cselekmény elkövetését befolyásolta volna. Az igen alacsony intellektusú vádlott nem értelmi fogyatékos, ugyanakkor agresszív személyiség. Vélt, vagy valós sérelmeinek kezelésére nem megfelelően képes, feszültségeinek oldása robbanásos indulatot válthat ki nála.

A vádhatóság az ítélet elleni fellebbezésében a társadalom hatékonyabb védelme érdekében a börtönbüntetés és a mellékbüntetés súlyosítását indítványozta, többek között arra a tényre hivatkozva, miszerint a büntetett előéletű vádlott tette elkövetésekor hasonló jellegű, élet elleni bűncselekmény miatt már büntetőeljárás hatálya alatt állt.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség rámutatott: a vádlott nem csupán erőszakos, de rendkívül gátlástalan személy, hiszen saját édesanyjára életére tört. Az indokolatlan orvtámadás olyan jelentős súlyú bűntett, amely a büntetés súlyosítását kétségkívül megalapozza.

A vádlott az ítéletet tudomásul vette, védője kizárólag a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. A büntetőügyben a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában