legyünk óvatosak!

2020.11.13. 07:00

A félelmünket használják ki a csalók

Csalók specializálódtak a koronavírus-járványra, és próbálnak bejutni az ingatlanokba.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A bűnözők, különösen a csalók nagyon gyorsan alkalmazkodnak minden helyzethez, így nem meglepő módon a tavaszi első hullám során is sokféle csalási módszer került előtérbe vagy került be a bűnözői „repertoárba”, amelyek korábban nem léteztek vagy nem voltak jellemzőek. Az elmúlt hetekben a járványhelyzet erősödése miatt ismét megszaporodtak az egész országban az olyan elkövetési módszerek, amelyek a koronavírus-betegséghez kapcsolódva igyekeznek becsapni az embereket, kihasználni a hiszékenységüket, illetve a betegségtől való félelmüket.

Kellő óvatossággal

Így például egyre több esetben hallani olyanról, hogy a csalók kihasználva az egészségügyi válsághelyzetet, hatósági személynek kiadva magukat, fertőtlenítésre hivatkozva próbálnak fehér védőruhába lakóházakba bejutni, esetleg „kiváló hatékonyságú” maszkot értékesítenek, valamint idős emberek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Az elkövetők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a Covid–19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhető, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják a lakosságot – hívja fel a figyelmet a rendőrség.

Célszerű mindig szem előtt tartani, hogy a fertőzött terület, tömegközlekedési eszköz, lakóház fertőtlenítéséről a járási, illetve a kerületi tiszti főorvos rendelkezik, magáningatlanok esetében kizárólag szükség szerint rendelnek el ilyen jellegű tevékenységet. Ez utóbbi esetben a fertőtlenítési feladatot a tiszti főorvos egyezteti az önkormányzattal, amely előzetesen értesíti az érintettet a mentesítés időpontjáról. Amennyiben a települési önkormányzat nem küldött ilyen irányú értesítést, vegyük fel a kapcsolatot a járványügyi hatósággal vagy a helyi önkormányzattal!

Egészséges bizalmatlanság

Érdemes gyanút fogni, ha orvosi felszereléseket kínálnak vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel, vagy erre hivatkozva személyes adatait kérik valakinek a hivatalos szervek (például önkormányzatok vagy a háziorvos) nevében.

A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel. A vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott leellen­őrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát. A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait, és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről!

Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe! Ez nemcsak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti. Amennyiben valaki úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában