szini verekedés

2020.07.01. 20:00

Halálhoz vezetett a konfliktus, kilenc ember ellen emeltek vádat

Bár beismerték bűnösségüket a vádlottak, végül tárgyalásokat tartanak majd a szini verekedés ügyében.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Előkészítő ülést tartott hétfőn délelőtt a Miskolci Törvényszék egy két évvel ezelőtti, halállal végződött verekedés kapcsán. 2018. június 10-én két, nem jó viszonyban lévő család tagjai verekedtek össze, az egyik családfőt pedig a másik család feje egy vascsővel ütötte meg. A megütött férfi később a kórházban életét vesztette. Az ügyészség összesen kilenc ember ellen emelt vádat, egy embert halált okozó testi sértéssel, a többieket felfegyverkezve elkövetett garázdasággal vádolta.

Három videófelvétel

A vádiratot dr. Jogg Zsolt ügyész ismertette. Elmondta, 2018. június 10-én 18–20 óra között történt az eset, amelyről három videófelvétel is a nyomozók rendelkezésére állt, eszerint módosították a tényállást. Az elsőrendű vádlott, H. József családja éppen szalonnasütéshez készülődött, amikor az utcáról kiabálást hallott, többen emiatt kimentek és elsétáltak a kereszteződésig, ahol a sértett is lakott. Itt a sértett felesége (a hatodrendű vádlott) kiabált nekik, hogy ne avatkozzanak közbe, de meg akarják verni a lánya barátját. Erre az elsőrendű vádlott visszaszólt, hogy fejezzék be. A másik család tagjai közül ketten kijöttek az utcára, egyiküknél karó is volt.

Erre a másodrendű vádlott visszament egy vascsőért, de testvére lefogta. Eközben az elsőrendű vádlott egy pofont adott a sértettnek. Szó szót követett, többen is bekapcsolódtak a konfliktusba, a sértett családjának tagjai bottal, vasvillával jöttek ki, a karókkal próbálták megütni az első- és másodrendű vádlottat, de részint nem találtak, részint a vascsővel felfogták az ütést. Előkerült egy gáz­spray is, majd kergetőzés, dobálózás is volt. A vascső végül az elsőrendű vádlotthoz került, s lánya őt sem tudta visszatartani. A férfi a másik családfőt igen nagy erővel fejbe vágta, aminek következtében a sérült összeesett. A dulakodás folytatódott, tégla, cserép és üveg is repült, szét csak akkor váltak a felek, amikor valaki szólt, hogy hívjanak mentőt. Sz. József repesztett koponyatörést szenvedett, arccsontja eltört, agyzúzódása és egyéb agysérülései keletkeztek. Akár a helyszínen meghalhatott volna, csak a véletlenen múlt, hogy túlélte a sebesülést.

Közvetetten a bántalmazásba halt bele

A kórházban azonban szeptember 30-án tüdőgyulladásban elhunyt. Halálát közvetetten a bántalmazás okozta. Az ügyészség az elsőrendű vádlottnak három év börtönbüntetést és három év közügyektől eltiltást javasolt, az ötöd- és kilencedrendű vádlottakra egy év börtönbüntetést kért két év próbaidőre felfüggesztve, a többiek számára kétszázezer forint pénzbüntetést kért. Minden vádlott beismerte bűnösségét a vádirat szerint és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Ugyanakkor dr. Pocsai Tamás bíró ezeket nem fogadta el, mert a vádmódosítás miatt szerinte szükséges a szakértők meghallgatása, így az elsőrendű vádlott enyhébb vagy súlyosabb büntetést is kaphatna. A többiek beismerésében bizonytalanságot tapasztalt, nem tudni, teljes belátásuk birtokában nyilatkoztak-e.

A terheltek cselekvősége összekapcsolódik, problémát jelentett volna, ha valaki ügyét lezárta volna, ezért az ügyben tárgyalások megtartását rendelte el, az elsőt már hétfőn délután megtartotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában