polgárőrség

2019.09.29. 13:00

Autók a polgárőröknek

Olyan településekre kerülnek, ahol a helyi adottságok miatt szükség van rájuk.

Horváth Imre

Dr. Vereckei Csaba (balra) átadta az autót Csóra Györgynek

Dr. Vereckei Csaba dandártábornok, megyei rend­őr-főkapitány adott át három autót csütörtökön délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetségnek, Csóra György elnöknek. Az autók jövő héttől szolgálatba állnak.

Országosan 160 darab

Budapesten a megyei polgárőrszervezetek képviselőinek az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ünnepélyes keretek között adott át autókat az összesen 160 darab közül, amelyet az Országos Polgárőr Szövetségnek felajánlottak. A megyei rendőr-főkapitányságokon ezekben a napokban veszik át a helyi polgárőrszervezetek a további autókat, amelyek a főkapitányságok használatából kerülnek át a polgárőrséghez.

„Az autók közül a megyénkbe 15 darab jutott. Ezeket a még nagyon jó állapotban lévő autókat úgy osztottuk el, hogy azokra a területekre kerüljenek, ahol a lakosság biztonságérzete rosszabb az országos átlagnál, illetve, ahol a helyi körülmények megkövetelik, hogy ne csak gyalog, hanem gépjárművekkel is tudjanak járőrözni. Ma három autót vettünk át, amelyeket Pácin, Alsóvadász és Sajóivánka kap meg, mindhárom településen jól működik a polgárőrség, és még a környező településekre is hatással, kisugárzással vannak. Éppen ezért együttműködést szeretnénk létrehozni, hogy a környező települések polgárőreivel együtt próbáljanak még hatékonyabban tevékenykedni” – mondta el Csóra György.

Nagy terület

Megyénkben a polgárőr-egyesületek gépjárművel való ellátottsága nagyon jó: a kétszáz egyesület felének van már autója. Van olyan település, ahol a helyi adottságok miatt nincs szüksége az egyesületnek autóra, hanem inkább kerékpárral vagy motorkerékpárral – van, ahol lóval – közlekednek.

– Ebben is nagy segítséget ad nekünk a rendőrség, hiszen már több egyesületünk kapott kismotorkerékpárokat és kerékpárokat, előreláthatólag pedig novemberben 50 kismotort és 200 kerékpárt adnak át országosan, amelyből megyénk a súlyának megfelelően részesül majd. Hiszen Borsod-Abaúj-Zemplén méretében és a polgárőr-egyesületek számában is a második helyen áll az országban. Ezek a technikai fejlesztések is azt szolgálják, hogy minél inkább látható legyen a polgárőrség, minél inkább érezzék az emberek, hogy össze kell fogni. A polgárőrségben mindenkinek helye, feladata van – tette hozzá a megyei elnök.

Szemán János, Alsóvadász polgármestere is megjelent az átadáson, és a polgárőrökkel együtt örömmel próbálta ki az autót: „nagyon sokat fog jelenteni számunkra ez az autó, köszönet illeti érte az országos rendőr főkapitányt és megyei rendőr főkapitányt is. A községnek hét kilométer útja van, amit gyalogosan bejárni nagyon nehéz. Így oda tudnak menni a polgárőrök gyorsan, ahová kell. Alsóvadászon nagyon jól működik a polgárőrség, Szabó Lajos személyében egy olyan parancsnoka van, aki szívügyének tekinti a polgárőrséget, és nagy odaadással végzi ezt a feladatot, az egész családja polgárőr. Minden rendezvényen jelen vannak, lehet rájuk számítani, az autó pedig jelentősen könnyíti a munkájukat a jövőben” – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában